VIDEO: Pametni vrt za uzgoj povrća u zatvorenom

Ukoliko živite u stanu, a voljeli biste imati svoj vrt u kojem biste uzgajali povrće, od sada vam je na raspolaganju pametni vrt pod nazivom aspara. Ovaj pametni hidroponski sustav kojim se upravlja aplikacijom pametnog telefona ne sadrži zemlju, jer povrće, začini ili cvijeće rastu iz specijalnih kapsula u kojima se nalazi sjeme i podloga s nutrijentima, pa nemate potrebe za gnojivom, niti pesticidima.

Pored toga, umjesto sunčeve svjetlosti aspara biljkama daje pametnu LED rasvjetu, a ugrađeni pametni sustav za cirkuliranje vode maksimalno će smanjiti potrošnju vode za zalijevanje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Sustav je opremljen i brojnim senzorima koji prate vlažnost, temperaturu i druge parametre vezane uz rast bilja. Podaci sa senzora dolaze vam na prateću aplikaciju koja će čitavo vrijeme pratiti stanje vašeg vrta, upozoriti vas ako nešto nije dobro, odnosno reći kako možete povećati učinkovitost. Proizvođač tvrdi da u aspari povrće raste upola kraće nego u prirodi, a precizna kontrola klime omogućuje najoptimalnije rezultate bez korištenja kemikalija.

Projekt se trenutno nalazi u sustavu crowdfundinga na Kickstarteru, a u "early bird" ponudi asparu možete kupiti za 329 dolara. Isporuke širom svijeta trebale bi započeti u travnju 2019. godine.

Original Article