VIDEO: Pametni štapići smanjuju unos soli

0
99

Preveliki unos soli u organizam jedan je od problema s kojima se danas svi susrećemo i odgovoran je za mnoge bolesti. To je posebno izraženo u Japanu, gdje se u tradicionalnoj kuhinji jela sole znatno više nego u drugim dijelovima svijeta, mada ste se vjerojatno s time susreli i u našim krajevima, posebice u onim sredinama u kojima se konzumira puno suhomesnatih proizvoda poput šunke, pršuta, kulena i kobasica, gdje se na soli nimalo ne štedi.

Odrasle osobe ne bi smjele dnevno konzumirati više od 6 grama soli, što je otprilike jedna čajna žličica, dok bi kod djece, ovisno o dobi, unos soli trebao ostati u granicama između 2 i 5 grama.

Kako bi omogućili manje soljenje hrane uz istovremeno održavanje osjećaja slanosti, znanstvenici laboratorija dr. Homeija Miyashite sa Sveučilišta Meiji, u suradnji s tvrtkom Kirin Holdings Company, razvili su prve pametne štapiće za jelo koji se temelje na "električnoj senzaciji okusa".

Tehnologija kroz vrh štapića emitira vrlo slabu električnu energiju, nedovoljno da utječe na ljudsko tijelo, kako bi prilagodila funkciju iona kao što su natrijev klorid (koji je osnova slanog okusa) i natrijev glutamat (koji je osnova slatkog okusa), s čime mijenja percepciju okusa stvarajući osjećaj povećane slanosti u hrani koja ima puno manji udio soli odnosno natrija. Štapići za jelo prenose natrijeve ione u vaša usta putem narukvice na koju su spojeni kako bi povećali osjećaj slanosti, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Tehnologija je testirana na grupi od 46 žena i muškaraca, koji su prilikom kušanja uzoraka hrane s niskim udjelom natrija, percipirali slanost povećanu za faktor od 1,5 puta uz valni oblik električne stimulacije primijenjen na uređaj s štapićima, u usporedbi na kušanje hrane bez električne stimulacije.

Osim toga, studija je potvrdila da je intenzitet slanog okusa uzorka koji oponaša hranu s niskim udjelom natrija bio isti kao kod uzorka koji oponaša običnu hranu kada je primijenjena električna stimulacija. To sugerira da pri konzumiranju hrane s 30% manje soli, uređaj opremljen ovom tehnologijom može pružiti slan okus jednak onom običnog obroka.

Osim toga, u eksperimentu s miso juhom sa smanjenim unosom natrija, potvrđen je učinak poboljšanja slanog okusa, a sudionici su komentirali da su osjetili poboljšanje u bogatstvu, slatkoći i cjelovitosti ukusa.

Tvrtka Kirin Holdings Company planira komercijalizirati ovu tehnologiju i donijeti je i na drugi pribor za jelo poput žlica i vilica.

Original Article