VIDEO: Označivač meta za dronove

0
109

Oružje dugog dometa poput topništva i raketa u potpunosti je promijenilo način ratovanja. Mogućnost slanja projektila na velike udaljenosti ima puno prednosti, ali one se pomalo gube ako strijelac ne može vidjeti metu.

Kako bi se to prevladalo, koriste se izviđači koji se moraju približiti neprijatelju kako bi vidjeli ciljeve i navodili vatru. Sredinom prošlog stoljeća u igru dolazi lasersko označavanje meta koje omogućuje izviđačima da navode projektile preciznije i iz većih udaljenosti.

Kako bi izviđačima posao bio manje opasan, u posljednje vrijeme se za navođenje vatre i lasersko označavanje meta sve češće koriste sateliti i bespilotne letjelice, kao što je to slučaj primjerice u ratu u Ukrajini.

S razvojem tehnologije, sustavi za lasersko označavanje meta postaju sve manji, a najnoviji među njima donosi tvrtka Teledyne FLIR Defense koja je razvila višenamjenski laserski označivač StormCaster-DX koji stane u vojnički ruksak i može se postaviti na FLIR R80D SkyRaider UAS kvadcopter dron.

Označivač je težine od samo 1,25 kg, a u njega su ugradili kodiranu lasersku zraku i dvije dugovalne infracrvene termalne kamere FLIR Boson 640, što mu omogućuje i djelovanje noću za usmjeravanje paljbe u zračnim napadima, pomorskoj paljbi i precizno navođenim minobacačkim napadima. Također može raditi u svim vremenskim uvjetima, ima ugrađen sustav za stabilizaciju i umjetnu inteligenciju koja mu pomaže u ciljanju.

Osim što može locirati i pratiti mete s visokim stupnjem preciznosti, StormCaster-DX također može otkriti neprijateljske laserske sustave navođenja, geolocirati ih i usmjeriti paljbu prema njima, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"StormCaster-DX apsolutni je 'game changer' za operacije malih jedinica i predstavlja značajan multiplikator snaga", rekao je dr. JihFen Lei, izvršni potpredsjednik i generalni direktor Teledyne FLIR Defense.

"Vjerujemo da će kupci prihvatiti što StormCaster-DX može značiti za vojnike u situacijama kada sekunde imaju veliku težinu na ishod operacije".

Zasad nije poznato kada će StormCaster-DX stići u operativne borbene jedinice vojske SAD-e i hoće li ga isporučivati ukrajinskoj vojsci.

Original Article