VIDEO: Osjetite VR pauka na svojim usnama

0
77

Znanstvenici Sveučilišta Carnegie Mellon odlučili su haptičke senzorske sustave za virtualnu stvarnost obogatiti novim sustavom koji će vam taktilne osjećaje dodira donijeti na usta bez ikakvog stvarnog fizičkog kontakta.

Sustav uključuje mrežu od 64 sićušna ultrazvučna predajnika koji su spojeni na donji dio VR headseta, odnosno iznad usta korisnika.

Radeći u koordinaciji sa slikama i radnjama koje se gledaju i čuju kroz slušalice, sonde emitiraju akustične valove koji putuju kroz zrak do usta. Aktiviranje sonde je tempirano na način da se njihovi valovi međusobno interferiraju u određenim točkama u prostoru, a te se točke nalaze na usnama, zubima ili jeziku korisnika.

Rezultirajuće vibracije doživljavaju se kao taktilni osjećaji, replicirajući osjećaj aktivnosti kao što su pijenje vode iz fontane, ljubljenje i pušenje cigarete. Kada je sustav testiran na 16 dobrovoljaca, utvrđeno je da je posebno dobro djelovao u pružanju osjećaja pranja zubi, osjećaja kapi kiše koje dolaze kroz otvoreni prozor i osjećaja pauka koji hoda po usnama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Bilo je manje uspješno kada su u pitanju senzacije poput hodanja kroz paučinu, jer su ispitanici očekivali da će te aktivnosti osjetiti po cijelom tijelu. Zapravo, znanstvenici kažu da tehnologija ne bi dobro funkcionirala na područjima osim ruku i usta, odnosno tamo gdje nema tako velike gustoće živčanih završetaka.

Znanstvenici sada rade na tome da sustav učine manjim i lakšim, te dodaju više haptičkih efekata u njegov repertoar.

Original Article