VIDEO: Novo Muskovo spektakularno lansiranje i slijetanje

Elon Musk može biti jako zadovoljan, jer je uspješno protekla i treća misija lansiranja Starlink satelita u orbitu Zemlje, gdje ih je sada ukupno 240, pa je SpaceX-ova konstelacija internetskih satelita postala najveća koja kruži oko našeg planeta.

U svojem drugom lansiranju ovog mjeseca, SpaceX je lansirao Falcon 9 raketu s uzletišta Cape Canaveral Air Force Station u Floridi. Prvi stupanj rakete se nakon odvajanja od drugog stupnja koji je nosio korisni teret u svemir potom uspješno vratio na Zemlju, odnosno prizemljio na plutajuću platformu "Of Course I Still Love You" u Atlantskom oceanu, što je 49. uspješno slijetanje SpeceXovih raketa.

Nakon dolaska u svemir SpaceX je odvojio "nos" rakete sastavljen iz dva dijela koji pokriva korisni teret poput Dragon letjelica ili u ovom slučaju "paketa setelita". Nos se potom također vratio na Zemlju, a jednu polovicu su uspjeli uhvatiti mrežom koja se nalazila na brodu pod nazivom Ms. Tree, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Svaka polovica "nosa" posjeduje vlastiti navigacijski sustav koji omogućuje nježno jedrenje prema Zemlji, a SpaceX vjeruje da će to još više unaprijediti višekratnu iskoristivost njegovih raketa.

Svi Starlink sateliti su identični i teže 220 kg, a Musk kaže da će ih biti potrebno najmanje 400 kako bi omogućili minimalno pokrivanje, a 800 umjereno pokrivanje dijelova SAD-a i Kanade signalom satelitskog interneta, dok je krajnji cilj pokrivanje svakog, i najzabačenijeg predjela naše planete.

Valja naglasiti da nisu svi entuzijastični u vezi konstelacija za satelitski internet, pa mnogi astronomi kažu da će im takve satelitske mreže štetiti istraživanjima, posebice zbog toga što su izrazito svijetli, pa djeluju poput vlaka koji vozi oko Zemlje. Musk je poslušao prigovore astronoma te je odlučio smanjiti svjetlinu satelita, pa jedan od upravo lansiranih ima pokrov od specijalnog materijala koji ga čini tamnijim u orbiti. Ako se to pokaže uspješnim, koristiti će se na svima ostalima koje će lansirati u budućnosti.

Original Article