VIDEO: Novi Rolex radi na dubini od 11 km

0
77

Ako planirate ići roniti do dna najdublje točke mora u Marijanskoj brazdi, Rolex vam nudi svoj ronilački sat Oyster Perpetual Deepsea Challenge obložen titanom koji je ocijenjen kao vodootporan do 11.000 m.

Drugim riječima, sat će izdržati pritisak kakav vlada na najdubljem mjestu u Tihom oceanu, mada se isto ne može reći ni za jednog ronioca koji će ga nositi, jer bi izvan specijalne dubinske podmornice, batiskafa, na toj dubini bio spljeskan poput palačinke.

Stoga se postavlja pitanje zbog čega je Rolex uopće izradio takav sat? Postoji li tržišna niša ljudi koji se tješe mišlju da će, ako izgube svoj Rolex u moru usred Pacifika, on i dalje mjeriti vrijeme kad padne u mulj na dnu Marijanske brazde?

Rolex s ovim satom ima jednostavnu ideju. Želi reći da s njim pomiče još jednu granicu satova i pokaže nam koliko je napredovao u tehnologiji. Nadalje, ovo mu je prilika da nauči više o novim materijalima, mehanizmima i proizvodnim tehnikama koje se mogu prilagoditi manje ambicioznim verzijama koje će stići na ruke manje zahtjevnih korisnika.

Pored toga, sat je namijenjen roniocima koji sigurno nemaju namjeru roniti na takvim dubinama ali žele biti sigurni da će im novi sat s kućištem promjera od 50 mm i debljine od 23 mm izdržati na svim dubinama do kojim mogu stići te da svojim kolegama mogu reći da imaju sat koji radi na najvećoj dubini na svijetu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Rolex Deepsea Challenge temelji se na eksperimentalnom satu koji je podmornica filmaša Jamesa Camerona tijekom njegovog spuštanja na dubinu od 10.908 m u Marijanskoj brazdi nosila u svojoj mehaničkoj ruci izvan kabine, gdje je najnormalnije radio pod pritiskom većim od 10 tona.

Kućište sata sa svojim kupolastim safirnim staklom otpornim na ogrebotine debljine 9,5 mm i jednosmjernim rotirajućim okvirom ima Rolexov samoojačavajući dizajn Ringlock koji jača kako se tlak vode povećava. Osim toga, tu je ugrađen ventil za ispuštanje helija za zaštitu krunice koji omogućuje heliju koji je ušao u sat dok je bio u hiperbaričnoj komori da izađe bez oštećenja sata tijekom dekompresije. Deepsea Challenge drži na mjestu titanijska Oyster narukvica i Oysterlock preklopna sigurnosna kopča koja se može produžiti 26 mm da stane preko rukava ronilačkog odijela.

Unutar kućišta nalazi se automatski mehanizam koji se samostalno navija zahvaljujući dvosmjernom Perpetual rotoru. Sat kuca frekvencijom od četiri Hz (28.800 otkucaja na sat) i ima ima točnost od −/+2 sekunde dnevno, a brojčanik od 18-karatnog bijelog zlata osvijetljen je Chromalightom.

Rolex Deepsea Challenge se već nalazi u prodaji i možete ga kupiti po cijeni od 26.000 dolara, odnosno oko 197.706 kn, pa tko voli neka izvoli.

Original Article