VIDEO: Novi AI senzori slike čine kamere još pametnijim

Senzori slike su sa svakom novom generacijom kamera sve bolji pa donose bolju kvalitetu, veće rezolucije i više piksela, a sada će postati i još malo pametniji.

Sony je predstavio IMX500 i IMX501, dva 12,3 MP senzora u koje su ugrađeni AI čipovi. Oni će imati mogućnosti izvođenja manje kompliciranih zadaća strojnog učenja poput otkrivanja da je neki pas lutalica zalutao u vaše dvorište, bez slanja videozapisa u oblak ili drugi sustav za procesiranje.

Umjesto toga, oni mogu, prema riječima Sonya, "isporučiti anonimne pingove metapodataka kako bi vas upozorili o onome što su vidjeli", kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mark Hanson, Sonyev potrpredsjednik za inovacije u tehnologiji i poslovanju, tvrdi da će ovo kamere učiniti znatno više korisnim, a pružit će korisnicima i dodatnu razinu očuvanja privatnosti, jer će AI senzori upravljati zadaćama direktno na uređajima, što će posebno voljeti dužnosnici EU-a, obzirom na GDPR i i druge uredbe koje ograničavaju korištenje nadzornog videa.

Ugrađeni AI također znači da ćete dobivati informacije procesirane u realnom vremenu, pa će kamere ispred dućana moći brojati ljude koji ulaze, pa čak i obavijestiti zaštitare ako netko ne nosi masku na faci. Druga kamera bi mogla pratiti zalihe robe na policama, dok će treće pratiti kretanje kupaca, kako bi uočile "hot-spotove" na kojima se kupci najviše okupljaju, što znači da određenu robu posebno preferiraju.

Ti novi senzori neće zamijeniti sofisticirane alate strojnog učenja u oblaku koji imaju puno većih mogućnosti od prepoznavanja objekata, ali predstavljaju novi iskorak prema budućnosti u kojoj kamere funkcioniraju poput računala.

Hanson kaže da su uzorci IMX500 senzora već poslani Sonyevim partnerima, dok će IMX501 biti isporučeni u lipnju, a uređaje koji će koristiti novi hardver mogli bi se pojaviti krajem ove ili početkom iduće godine.

Original Article