VIDEO: Noćno lansiranje satelita za US Space Force

0
57

Svemirska tvrtka Virgin Orbit napravila je još jedan važan iskorak u svojem svemirskom biznisu. Po prvi puta izvela je noćno lansiranje satelita (vjerojatno špijunskih) za potrebe američke vojne svemirske agencije US Space Force, u okviru misije pod nazivom Straight Up Mission.

Modificirani Boeing 747 pod nazivom Cosmic Girl, podigao se s uzletišta Mojave Air and Space Port na visinu s koje je ispalio raketu LauncherOne pričvršćenu ispod podvozja.

Raketa je potom uspješno uključila motore prvog stupnja i dosegla svemir, nakon čega se uključio drugi stupanj koji je nakon otprilike dva sata postavio 7 satelita Space Forcea u nižu Zemljinu orbitu, kao što (djelomično) možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da se lansirni sustav Virgin Orbita nalazi na zrakoplovu, tvrtka namjerava lansirati satelite iz bilo kojeg dijela svijeta, pa će tako ove godine po prvi puta izvesti lansiranje satelita s teritorija Velike Britanije za potrebe Britanske svemirske agencije i Royal Air Forcea iz svemirske baze Space Port Cornwall.

Original Article