VIDEO: Nevera je službeno najbrži serijski auto po ubrzanju

0
308

Mada to nismo sumnjali ni prije, hrvatski električni hiperautomobil Rimac Nevera službeno je postao najbrži serijski automobil na svijetu po ubrzanju na stazi od četvrt milje ili 402 metra. Na putu do prvog javnog predstavljanja u Americi na Monterey Car Weeku u Kaliforniji, Rimac Nevera zaustavila se na stazi u Bakersfieldu, Famoso Raceway.

Još je u lipnju neslužbeno postavljen svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil od strane Mata Watsona s CarWow portala, ali sada je, s djelatnicima Famoso Racewaya i stručnjacima iz DragTimesa, došlo vrijeme da se ubrzanje proba na za to pripremljenoj stazi.

Neveru je vozio Brooks Weisblat iz Dragtimesa na Michelin Pilot Sport 4S gumama, na kojima vozi baš svaka Nevera, u izazovnim uvjetima s temperaturom zraka od 37 C i staze od 65 C.

S uključenim “launch controlom” – jednostavnim stavljanjem lijeve noge na kočnicu i spuštanjem papučice akceleratora – Nevera se pripremila osloboditi punu snagu svog pogonskog sklopa od 1914 KS kroz četiri odvojena elektromotora. Nakon puštanja kočnice, Neverini napredni upravljački sustavi, uključujući Rimac All-Wheel Torque Vectoring 2, neprestano su pratili koji kotači imaju najviše prianjanja, dijeleći snagu kako bi se smanjilo okretanje kotača i povećalo ubrzanje pri pokretanju niz traku.

U samo tren oka, Nevera je postavila rekordno vrijeme serijskog automobila od 8,582 sekunde na 1/4 milje (0-402m), pri najvećoj brzini od 270 km/h. Prethodni neslužbeni svjetski rekord na četvrt milje za serijski automobil postavljen je na 8,62 sekunde ranije ove godine tijekom testiranja u Hrvatskoj na standardnoj pisti, a Rimac je sada oborio vlastiti rekord i proizveo vremena koja treće strane mogu neovisno provjeriti.

Kako su tekle pripreme za obaranje rekorda i sama vožnja možete vidjeti u ovom videu.

Miroslav Zrnčević, testni i razvojni vozač u Rimac Automobilima, rekao je: Ovo je bio naš prvi test na VHT (lijepljenoj) površini, pa nismo znali što možemo očekivati. Isprva smo ostvarivali lošija vremena (8,7 i 8,8 sekundi) nego na normalnoj, nepripremljenoj podlozi u Europi. Temperatura staze bila je 65 C i morali smo napraviti neke prilagodbe. Naša kontrola proklizavanja uči površinu pri svakom pokušaju i podešava zakretne momente na kotačima. Nakon nekih prilagodbi i različitih strategija zagrijavanja guma uspjeli smo postići bolje rezultate.

Brooks je pomogao svojim iskustvom pozicioniranja automobila na ljepljenoj podlozi, a mi smo uspjeli postaviti svjetski rekord za najbrže ubrzani serijski automobil, te smo ujedno oborili vlastiti rekord na 1/4 milje. Ipak, uvjereni smo da možemo ići još brže s više iskustva i testiranja na ovakvoj podlozi. Vratit ćemo se.

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor rekao je: „Počeo sam s BMW-om serije 3 kojeg sam konvertirao na elektropogon, te koji je postavio 5 Guinness svjetskih rekorda za ubrzanje. No, ono što smo danas proizveli je na potpuno drugoj razini. Concept_One, još 2011. godine, bio je najbrže ubrzavajući EV na svijetu, koji je četvrt milje prešao za 9,9 sekundi.

Sada smo oborili taj rekord serijskim automobilom za gotovo 1,4 sekunde. S četiri različita motora, svakim pojedinačno kontroliranim, imamo toliko fleksibilnosti u pogledu načina na koji automobil ubrzava i skreće, što nam daje veliku prednost u odnosu na bilo koja vozila s motorom sa unutarnjim izgaranjem.

Ali Nevera je puno više od automobila koji ide brzo na 1/4 milje. S najvećom baterijom koja je ikada ugrađena u serijski automobil, može prijeći 550 km s jednim punjenjem. Uz Rimac All-Wheel-Torque Vectoring 2 Nevera je agilna i brza, a s električno podesivim amortizerima i aktivnom aerodinamikom ugodna je u svakodnevnoj vožnji, a istovremeno zvijer na stazi.”

Original Article