VIDEO: Najbrži robot insekt na svijetu

0
164

Znanstvenici sveučilišta UC Berkeley, izradili su robota veličine insekta koji je brzi i agilan u kretanju poput pravih kukaca i insekata koji vas izluđuju kada ih pokušate uloviti i utamaniti.

Tu agilnost robot duguje svojim "stopalima" koja koriste različite voltaže za promjenu jačine prianjanja na površinu, čime omogućuju nagle i brze promjene pravca kretanja.

Robot je prvi puta izrađen 2019. godine od pravokutnog listića polivinilidenfluorida (PVDF) presvučenog elastičnim polimerom s idejom da mu se omogući kretanje primjenom izmjenične struje, što mu omogućuje brzo savijanje i ispravljanje materijala, kako bi se kretao prema naprijed. Taj prvi model robota mogao je putovati 20 duljina tijela u sekundi ravnom površinom, pa čak i nositi mali teret, no jedini problem je bio što nije bio posebno upravljiv, pa su mu znanstvenici sada dodali naprednija stopala.

„Naš se originalni robot mogao kretati vrlo, vrlo brzo, ali nismo mogli kontrolirati kretanje prema lijevo i desno, pa je u ovom radu glavna inovacija bila dodavanje novih podloga za noge koje omogućuju vrlo brza okretanja", navodi profesor mehaničkog inženjerstva Liwei Lin, jedan od vodećih autora ove studije.

Iz tog razloga znanstvenici su robotu dodali nova stopala koja funkcioniraju prema načelu elektrostatičke adhezije, iste one sile koja omogućuje balonu da se drži prilijepljen za vašu kosu nakon što ga protrljate. U ovom slučaju, kada se napon doda na jedno stopalo ono se lijepi za podlogu, što robotu omogućuje oštro skretanje u tom smjeru.

Znanstvenici su robotovu agilnost demonstrirali u kretanju kroz labirint koji je uspješno prešao za samo 5,6 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Istraživači su izradili dvije inačice robota, jednu koja je spojena na izvor struje i drugu koja radi na bateriju. Spojeni model je bio brži i postigao je brzinu od 28 duljina tijela u sekundi, što odgovara brzini živog žohara, a model s baterijom je bio sporiji, no mogao se kretati dulje i dalje, do 19 minuta i 31 metra, dok je istovremeno na sebi nosio detektor plina, što bi jednog dana mogla biti njegova primjena za potrebe nadzora istjecanja plina unutar malih prostora.

"Jedan od najvećih izazova današnjice je napraviti robote na maloj skali koji bi imali brzinu i upravljivost velikih robota. Veliki roboti mogu bez problema imati veliku bateriju i upravljački sustav, no kada to želite primijeniti na sićušne robote, težina tih elemenata predstavlja veliki problem jer usporava njihovo kretanje. Naš robot je vrlo brz i treba jako malo energije, što mu omogućuje da uz bateriju nosi senzoriku i elektroniku", navodi Lin.

Studiju objavljenu u časopisu Science Robotics možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)