VIDEO: Mekana robotska ruka igra Super Mario

0
207

Znanstvenici Sveučilišta u Marylandu izradili su mekanu robotsku ruku na pogon zraka, koja zahvaljujući svojem dizajnu nadmašuje klasične robotske ruke i troši manje energije.

Pod vodstvom asistenta profesora Ryana D. Sochola, istraživači su izradili 3D printanu mekanu robotska ruku s tri prsta koja može samostalno pomicati svaki od prstiju kao odgovor na promjene tlaka zraka.

Odvojeni kompresor pumpa zrak u ruku pomoću samo jednog gumenog crijeva, na kraju kojeg se nalaze tri neelektrična uređaja poznata kao "fluidni tranzistori". Svaki od ovih tranzistora dizajniran je za otvaranje i propuštanje zraka u odgovarajući prst, kao odgovor na drugačiji tlak zraka – nizak, srednji ili visok.

Kad zrak uđe, prst se skuplja i usmjerava prema dolje. Stoga, mijenjanjem tlaka zraka koji se upumpava u ruku, moguće je selektivno aktivirati bilo koji od prstiju. Prestanak protoka zraka dovodi do podizanja sva tri prsta u neutralan položaj.

Za demonstraciju svoje kreacije, Sochol i njegov tim robotskom rukom su upravljali kontrolerom za originalnu Nintendo konzolu, s kojim su uspješno završili prvu razinu video igre Super Mario Bros. Štoviše, uspjeli su je dovršiti u manje od 90 sekundi, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Znanstvenici se nadaju da će prilagoditi tehnologiju za upotrebu u aplikacijama poput prilagodljive protetike, kirurških alata i rehabilitacijskih uređaja, a sve dizajnerske sheme i datoteke mogu se besplatno preuzeti, koristiti i modificirati jer je projekt open source.

Čitav znanstveni rad možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article