VIDEO: Laserski zračni internet između gradova

0
212

Googleov, odnosno Alphabetov projekt pod nazivom Project Loon, čija ideja je bila omogućiti brzi internet stanovnicima najzabačenijih regija u svijetu pomoću balona na vodik, nije se pokazao učinkovitim, ponajviše zbog astronomskih troškova, pa je u siječnju ove godine Google sve balone zauvijek prizemljio.

No ekipa iz njegove organizacije za istraživanje i razvoj "X – The Moonshot Factory", nije u potpunosti napustila projekt već se prebacila na jednu malo drugačiju inačicu pod nazivom Project Taara.

Ideja tima je da se za dovođenje ultrabrze mreže koriste laseri koji će kroz zrak povezivati dvije regije između kojih postoji optička vidljivost, a to je nedavno uspješno demonstrirano u Africi.

Članovi tima su u svojoj najnovijoj tehnološkoj demonstraciji internet "beamali" iz Brazzavillea u Republici Kongo prema susjednom gradu Kinšasi u Demokratskoj Republici Kongu. Gradovi su međusobno udaljeni 4,8 km, a između njih se nalazi rijeka Congo.

Tijekom 20 dana, uspjeli su postići stabilni link koji je dostavio gotovo 700 TB podataka brzinama do 20 Gbps s 99,9 posto točnosti.

Dakako, emitiranje laserske zrake kroz zrak nikada neće biti savršeno zbog brojnih elemenata koji se mogu naći na putu i utjecati na konekciju, uključujući ptice, kišu, maglu i druge stvari, no ovo je svejedno veliki uspjeh što su uspjeli takvu konekcuju održati tako dugo stabilnom.

Hoće li se Project Taara proširiti svijetom i laserskim zrakama spajati zabačene regije ultrabrzim internetom, ili će završiti kao još jedan neuspješan Googleov obećavajući projekt, zasad je teško reći.

Original Article