VIDEO: Laserska pohrana glazbe na staklo 1000 godina

0
76

Projekt pod nazivom Global Music Vault odnosi se na višestoljetnu i višetisućljetnu pohranu glazbe naše planete, kako bismo u slučaju neke globalne katastrofe mogli poslušati što su naši stari svirali i pjevali.

Ideja projekta je da se cjelokupna glazba ljudske civilizacije pohrani u zapečačene "neuništive" trezore na norveškom otoku Spitsbergen koji se nalazi unutar arktičkog kruga, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da postojeći mediji za pohranu poput CD-a i flash memorije nisu u stanju preživjeti tisuću ili više godina, Global Music Vault se obratio Microsoftu koji će u okviru svojeg projekta Project Silica glazbu laserskom tehnologijom ugravirati u staklene pločice s potencijalnim životnim vijekom od više tisuća godina.

Ta će se staklena pohrana potom zapečatiti u trezor na Spitsbergenu, čija lokacija je odabrana zbog toga što ostaje trajno smrznut, i dovoljno je visoko iznad razine mora da ostane na suhom čak i ako se polarne kape otope.

Global Music Vault se razvija istovremeno kao i Global Seed Vault projekt, čija uloga je u "vječni" trezor pohraniti sjemenje svih biljnih vrsta sa Zemlje.

Glazba će stoga biti pohranjena u posebnom trezoru na istoj planini koju koristi i "sjemenski trezor". Upotrijebljeno staklo je inertni materijal, oblikovan u četverokutne pločice širine od 75 mm i debljine 2 mm. Laser kodira podatke u staklu stvaranjem slojeva trodimenzionalnih nanosmjernih rešetki i deformacija.

Algoritmi strojnog učenja čitaju podatke natrag dekodiranjem slika i stvorenih uzoraka dok polarizirana svjetlost sija kroz staklo. Ploče od stakla u potpunosti su otporne na elektromagnetske impulse i najizazovnije uvjete okoline. Mogu se peći, kuhati, ribati i zalijevati bez degradacije i gubitka podataka.

Jako nas zanima kakvu i čiju glazbu će Global Music Vault odabrati kao vrijednu pohrane, kako se ne bi desilo da buduće generacije ili vanzemaljci jednog dana steknu potpuno pogrešnu sliku o nama. Koje biste vi pjesme pohranili za vječnost?

Original Article