VIDEO: Kreće masovna proizvodnja natrij ionskih baterija

0
125

Natrij-ionske baterije tvrtke Natron Energy imaju ogroman vijek trajanja, praktičnu gustoću snage, izvrsnu sigurnost i super-brzo punjenje, a sve to bez upotrebe relativno rijetkog litija. Kroz partnerstvo s tvrtkom Clarios, Natron će iduće godine krenuti u masovnu proizvodnju u Michiganu.

Prema nekim stručnjacima, trenutna tehnologija baterija ide prema napuštanju litija, prvenstveno zbog toga što su većinom svjetski opskrbni lanci u vlasništvu Kine, te je jednostavno nedovoljno litija u poznatim rezervama da bi se zadovoljile predviđene razine potražnje za tržište električnih vozila, kao i za sve ostale sektore koji žele prijeći na baterijsko napajanje u sljedećim godinama.

Alternative će stoga biti apsolutno ključne, a projekti natrij-ionskih baterija redovito se pojavljuju tijekom posljednjih godina i imaju za cilj preuzeti dio tržišta baterija. Primjetno je da je kineski CATL prošle godine lansirao natrij-ionsku bateriju namijenjenu tržištu električnih vozila, sa specifičnom energijom od 160 Wh/kg, što je više od polovice gustoće koju nude današnja litij-ionska pakiranja za masovno tržište.

Kalifornijska tvrtka Natron Energy koristi drugačiju kemiju baziranu na plavom pigmentu, najpoznatijem po tome što daje plavu boju koja je "blueprint" nacrtima dala ime, kao i po tome što se intenzivno koristi u tradicionalnim japanskim obojanim drvorezima poput Hokusaijevog Velikog vala kod Kanagawe.

Natron tvrdi da njegov dizajn nudi snažnu volumetrijsku gustoću snage između olovne kiseline i litij-iona, sa super brzim punjenjem koje omogućuje punjenje od 0 do 99 posto u samo osam minuta, te životni vijek preko 50.000 ciklusa, odnosno između pet i 25 puta veći od litij-ionskih konkurenata. Također kaže da su takve baterije iznimno toplinski stabilne, što ih čini sigurnima za transport, postavljanje i odlaganje bez opasnosti od požara, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Možemo pretpostaviti da je gustoća energije relativno niska po težini i po volumenu pa Natron nije namijenio ovaj proizvod proizvođačima električnih vozila kojima su veličina i težina kritični parametri. Umjesto toga, Natron cilja na industrijske primjene korištenja baterija kao što su rezervno napajanje podatkovnih centara, napajanje viličara i drugih industrijskih vozila, telekomunikacijskih instalacija i sl.

To znači da u svojem "idućem" električnom autu vjerojatno nećete imati natrij-ionske baterije, baš kao ni u svojem telefonu ili laptopu jer bi zbog težine izgubili pridjev "mobilni".

Natronove baterije će se serijski proizvoditi od 2023. godine u pogonu Clarios Meadowbrook u Michiganu, koji se trenutno koristi za litij-ionske baterije, jer kažu da se nova natrij-ionska tehnologija može proizvoditi pomoću iste opreme.

Kada proizvodnja počne, Natron kaže da će ovo biti najveća svjetska tvornica natrij-ionskih baterija.

"Široka dostupnost potrebnih materijala trebala bi dovesti do vrlo stabilnih cijena, a to bi se moglo pokazati kao ključna prednost u odnosu na litij, ovisno o tome što će se dogoditi s opskrbom i geopolitikom u nadolazećim desetljećima", navodi Natron u svojem priopćenju.

Original Article