VIDEO: Kina lansira autonomni nosač dronova

0
45

U kineskom brodogradilištu Huangpu Wenchong kršten je prvi autonomni nosač dronova na svijetu pod nazivom Zhu Hai Yun, koji će uskoro samostalno patrolirati oceanom i prevoziti više od 50 autonomnih dronova, čamaca i podmornica koji će imati mogućnost izvođenja koordiniranih vojnih obrambenih ili napadačkih akcija.

Brod dužine od 88,4 m predstavlja prvu autonomnu platformu koja će vojnim kineskim jedinicama pružiti potpuno nove borbene sposobnosti, a za upravljanje će se koristiti umjetna inteligencija u kombinaciji s ljudskim operaterima koji će njima moći upravljati s kopna, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prema pisanju kineskih medija, brodom će tijekom isplovljavanja i uplovljavanja u luku upravljati ljudski operateri, dok će AI preuzeti upravljanje na otvorenom moru.

Dronovi će imati mogućnost potpuno automatskog uzlijetanja i slijetanja na brod, dok će njima u letu tijekom borbenih operacija upravljati ljudski operateri koji će donositi konačne odluke o pucanju, što znači da ispaljivanje oružja još uvijek neće biti prepušteno umjetnoj inteligenciji. Na isti način će se upravljati autonomnim mini podmornicama i robotiziranim čamcima.

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)