VIDEO: Kava uzgojena u bioreaktoru

0
198

Svake godine u svijetu se proizvede oko 10 milijardi kilograma kave, a stručnjaci očekuju da će potražnja u budućnosti sve više rasti.

Uzgoj kave sve više ima negativan utjecaj na okoliš, pa se zbog izgradnje plantaža krče šume i uništavaju prirodna staništa biljaka i životinja, a čitav proces od uzgoja, proizvodnje i prženja ima sve veći utjecaj na globalno zatopljenje i klimatske promjene. Pored toga, u mnogim krajevima svijeta za uzgoj kave se izrabljuju ljudi koji su debelo potplaćeni za posao na kojem neki zarađuju milijarde dolara.

Iz tog razloga, znanstvenici Istraživačkog centra VTT iz Finske, odlučili su razviti tehnologiju za održivu proizvodnju kave, na sličan način kao što se u laboratorijima uzgaja meso za koje nije ubijena niti jedna životinja, koje bi se u skoroj budućnosti moglo naći na jelovnicima sviju nas.

Znanstvenici su koristili stanice kave iz pravih biljaka koje su razmnožili u specijalnoj hranjivoj otopini, a potom su prebačene u bioreaktor u kojem je nastala biomasa. Stanice su potom osušene, pržene i mljevene, nakon čega je kavena masa koja se može koristiti za tradicionalno pripremanje vrućeg napitka, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nakon što su kavu uzgojili, znanstvenici su je kuhali na razne načine i ponudili stručnjacima koji se profesionalno bave testiranjem okusa kave, koji su zaključili da nije ništa lošija od "prave stvari".

"Ovo je prva kava uzgojena u laboratoriju, ali i prva proizvedena u Finskoj, zemlji u kojoj se popije najviše kave po glavi stanovnika", ističu istraživači koji kažu da su već započeli pregovore s industrijskim partnerima, koji će im pomoći da se laboratorijski projekt pretvori u komercijalni projekt, kako bi jednog dana njihova kava mogla stići i u naše šalice.

Original Article