VIDEO: Kapsula koja leti, plovi i vozi

0
193

Talijanski dizajner Pierpaolo Lazzarini možda nije neki vrhunski inovator i inženjer, ali vjerujemo da će privući mnoge tehnologe koji će proučiti mogućnost da njegovu najnoviju ideju pretvore u funkcionalni proizvod.

On je osmislio neobično vozilo oblika okrugle kapsule promjera od 1,65 metara pod nazivom Stratosfera, koje se može rekonfigurirati u tri oblika, odnosno za let nebom, vožnju cestom i plovljenje morem.

Prema njegovoj ideji Stratosfera bi najvećim dijelom trebala biti izrađena od ugljičnih vlakana, imati udobnu unutrašnjost za prijevoz dvije odrasle osobe i bila bi potpuno autonomna, odnosno upravljana računalom s AI algoritmom, dok bi ljudi mogli preuzeti minimalne komande u slučaju potrebe, bez mogućnosti da ugrožavaju sigurnost.

Prvi konfiguracija je Stratosfera Acquatica, odnosno plovilo s hidrokrilom na pogon dva električna motora od 150 konja koje će se u vožnji izdići iznad vode i ploviti brzinom do 30 čvorova, odnosno oko 55 km/h.

Kako bi ta plovidba izgledala možete vidjeti u ovom videu.

Drugi koncept je Stratosfera Volatile, odnosno eVTOL konfiguracija u kojoj je ispod kapule helikopterski stajni trap, dok se iznad nje nalaze četiri rotora koji bi vam trebali omogućiti let brzinom do 250 km/h.

Kao dodatnu opciju za letove Lazzarini je zamislio da se kapula prikvači na balon na helij koji bi je trebao odvesti do "ruba svemira", odnosno stratosferskih visina, nakon čega će se prizemljiti padobranom.

Kako bi Stratosfera Volatile predstavljala leteći auto možete pogledati u ovom videu.

Lazzarini je zamislio i treću konfiguraciju u kojoj bi kapsula imala kotače i služila kao mini automobil za gradsku vožnju, no za nju još nije razradio koncept.

Dizajner kaže da će još doraditi detalje o projektu Statosfera do kraja godine i onda će sve svoje crteže, zamisli i fantazije objaviti kao open source, kako bi oni koji to žele mogli dovesti ovo kuglasto čudo u zrak, more ili na cestu.

Original Article