VIDEO: Jeftina protetska ruka vraća osjet dodira

0
224

Na polju neuroprotetike u posljednjih nekoliko godina je došlo do velikog napretka, no tehnologija još uvijek nije dostupna svakome, jer su proteze vrlo skupe i potrebno je dugo vremena dok se osobe ne nauče koristiti njima.

Znanstvenici MIT-a vjeruju da se nalaze na dobrom putu da se to promijeni. U zajedničkom projektu s kolegama sa sveučilišta Shanghai Jiao Tong, dizajnirali su protetsku ruku koja je izrađena od komponenti ukupne cijene od 500 dolara, odnosno oko 3.185 kuna, što je izuzetno malo za jedan takav napredni neuroprotetski proizvod.

To je ruka na napuhavanje izrađena od elastomera zvanog EcoFlex, što znači da nema elektromotore već koristi pneumatski sustav koji napuhuje i savija prste poput balona. Ruka može primijeniti različite zahvate koji omogućuju amputiranim osobama da rade brojne osjetljive stvari poput maženja mačke, sipanja mlijeka u čašu il uzimanja kolačića. Uređaj prevodi signale nositelja putem softverskog programa koji "dekodira" EMG signale koje mozak šalje ozlijeđenom udu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Protetika teži oko pola kilograma i čak može povratiti osjećaj dodira korisniku, što čini s nizom senzora tlaka. Kada nositelj dodirne ili stisne predmet, šalje električni signal u određeni položaj amputiranoj ruci. Još jedna prednost ruke je što ne trebate dugo da naučite kako je koristiti. Nakon otprilike 15 minuta, dva volontera s amputiranim rukama ustanovila su da mogu pisati olovkom.

"Ovo još nije proizvod, ali performanse su već slične ili bolje od postojeće neuroprotetike, zbog čega smo jako uzbuđeni", rekao je profesor Xuanhe Zhao, jedan od inženjera koji je radio na projektu. "Postoji ogroman potencijal učiniti ovu meku protetiku povoljnom za osobe s niskim primanjima."

Iako smo još neko vrijeme udaljeni od pojave ove tehnologije u stvarnom svijetu, tim koji stoji iza projekta već radi na poboljšanju dizajna. Žele poboljšati dekodiranje električnih ulaza i unijeti dodatnu dozu prilagodljivosti kada dođe vrijeme za masovnu proizvodnju.

Original Article