VIDEO: Jeftina avio bomba učinkovitosti torpeda

0
84

Istraživački laboratorij američkog ratnog zrakoplovstva (AFRL) pokazao je sposobnost nove aviobombe u potapanju brodova uz učinkovitost torpeda lansiranog podmornicom, uz djelić cijene.

Dana 28. travnja, lovac F-15E Strike Eagle potopio je jedan veliki brod u Meksičkom zaljevu koristeći jednu QuicksinkGBU-31 bombu za izravni napad (JDAM), čime je demonstrirano da ovo novo jeftino streljivo može biti jednako učinkovito kao skupi torpedo Type 46, koji se lansira s podmornica.

U idealnom slučaju, kobno mjesto za potapanje je točka izravno ispod kobilice, iako je malo udaljena od trupa. Kada torpedo dosegne to područje, magnetski sustav, tajmer ili detonator s daljinskim upravljanjem pokreće punjenje i stvara udarni val koji lomi krmu broda, šaljući ga na dno.

Nedostatak torpediranja je u tome što podmornice nisu uvijek dostupne na lokaciji u kratkom roku i svaki torpedo košta 1,2 milijuna američkih dolara.

Kao alternativu, AFRL i Integrirani testni tim Elgin Air Force Base uspostavili su demonstraciju tehnologije Quicksink Joint Capability (JCTD) kako bi testirali potencijalno isplativiju i fleksibilniju alternativu temeljenu na JDAM sustavu.

Pojednostavljeno, JDAM pretvara nenavođenu "glupu" gravitacijsku bombu u navođeno precizno streljivo.

Za Quicksink bombu JDAM je modificiran s novom jedinicom tragača i Weapon Open Systems Architecture (WOSA) sustavom kako bi se osigurala potrebna preciznost za potapanje ciljanog broda po cijeni od samo 300.000 dolara po pogotku, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Osim toga, sustav će omogućiti više napada na nepokretne ili pokretne ciljeve na mnogo većem području nego što bi to mogla izvesti podmornica u istom vremenskom okviru.

"Razvoj ove tehnologije ključan je za održavanje američke tehnološke superiornosti i rješavanje definiranih izazova nacionalne sigurnosti", rekao je Gerry Tighe, voditelj istraživačkog odjela JCTD. "Ova uspješna demonstracija predstavlja važnu prekretnicu."

Original Article