VIDEO: ISS dobio novi sustav za zbrinjavanje otpada

0
47

Astronauti na ISS-u mjesecima skupljaju smeće i pohranjuju ga na postaji u orbiti mjesecima, čekajući da stigne teretno vozilo Cygnus koje ga na kraju odveze prema atmosferi Zemlje gdje izgori zajedno s letjelicom.

Tvrtka Nanoracks je u suradnji s NASA-inim Svemirskim centrom Johnson, demonstrirala učinkovitiji i održiviji model za uklanjanje otpada na ISS-u. Novi koncept tvrtke Nanoracks koristi posebno dizajniran spremnik za otpad koji je montiran u Bishop Airlock. Posada ISS-a može napuniti kontejner s do 300 kg smeća. Vreća za otpad se zatim oslobađa i upućuje prema atmosferi Zemlje i zračna komora je ponovno spremna za nove vreće, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Prvi test tehnologije vreća za otpad sadržavao je otprilike 86 kg smeća uključujući pjenu i materijale za pakiranje, vreće za prijenos tereta, prljavu odjeću posade, razne higijenske proizvode i rabljeni uredski materijal.

Poput Cygnus metode, vreća za otpad također izgara nakon ponovnog ulaska u atmosferu i ne doprinosi stvaranju svemirskog otpada.

"Sakupljanje otpada u svemiru dugo je bio izazov na ISS-u,", rekao je Cooper Read, voditelj programa Bishop Airlock u Nanoracksu. "Četiri astronauta mogu proizvesti do 2500 kg smeća godišnje, odnosno oko dvije kante za smeće tjedno. Kako ulazimo u vrijeme kada sve više ljudi živi i radi u svemiru, ovo je kritična funkcija baš kao i za zbrinjavanje otpada kod kuće."

Original Article