VIDEO: Igrajte Doom unutar Dooma

0
80

Kada smo razvijali naše VIDI X mikroračunalo i pokazivali prototipe ljudima, jedno od najčešćih pitanja je bilo može li se na njemu igrati Doom. Dakako da može, a osim Dooma na njemu možete igrati i obilje drugih legendarnih igara, uključujući Duke Nukem 3D.

No to nije predmet ovog članka. Činjenica je da igranje Dooma stoji kao neka referenca za uspješno hakiranje raznih elektronskih uređaja koji nisu namijenjeni za gaming, pa se hakeri svaki puta jako ponose kada uspiju natjerati neku digitalnu vagu, pećnicu, vrata hladnjaka i slične stvari da pokreću Doom.

Haker s nadimkom @kgsws otišao je još jedan korak dalje i omogućio pokretanje Dooma unutar samog Dooma. To znači da igrajući originalni Doom II, unutar igre, recimo na nekom zidu možete igrati inačicu igre Chocolate Doom, što djeluje kao da ste u igri došli do nekog kino ekrana i na njemu pokrenuli Doom, kojim možete u potpunosti upravljati, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kako je to postignuto? Haker objašnjava da se unutar izvršne datoteke nalazi "execution exploit", koji se koristi za pokretanje Chocolate Dooma unutar originalnog Dooma u obliku in-game teksture.

U okviru istog videa haker detaljno opisuje kako to i sami možete izvesti, vodi vas kroz neke od unutarnjih funkcija igre i objašnjava što se događa. Na kraju dolazite do specijalno izrađene WAD datoteke koja omogućuje da unutar Dooma igrate Doom, pa čak i Heretic.

Valja naglasiti da stvar funkcionira samo u originalnoj Doom II igri za DOS koja je dostupna na Steamu i morat ćete koristiti DosBox da bi je mogli pokrenuti.

Sve datoteke koje omogućuju ovaj hack pronaći ćete na Githubu na ovoj poveznici, a izvorni kod ovdje.

Original Article