VIDEO: Idealni svestrani robot vrtlar

0
116

Belgijska kompanija Eave razvila je robota vrtlara pod nazivom Willow X, pred kojim se svaka robotska kosilica može sakriti.

Mali robot sa slatkim okicama uopće se ne može ni uspoređivati sa robotskim kosilicama jer je u stanju obavljati više vrsta zadaća, pa osim košnje trave, uz pomoć svoje dvije ruke može čupati korov, brati cvijeće, saditi povrće, skupljati orahe i još mnoštvo toga.

Za razliku od drugih kućnih robota Willow X ne koristi žice za ograničavanje perimetra kretanja ili GPS, već se u prostoru snalazi isključivo pomoću kamera i algoritama računalnog vida, što znači da sam mapira teren i prepoznaje prepreke koje treba zaobići ili djelovati na njih, kao što je primjerice iščupati neki grm ili pokupiti orah, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot dolazi s pratećom mobilnom aplikacijom koja vam omogućuje zadavanje novih poslova, praćenje i korigiranje njegovog rada. Robot u sebi sadrži spremnik u koji može ubaciti ono što pokupi, nakon čega će se odvesti do skladišta u koje će izbaciti smeće, travu, grančice ili predmete koje skuplja.

Kada osjeti da mu je baterija na izmaku, robot će se vratiti u bazu i započeti s punjenjem, a može detektirati i kišu, pa će se pred njom skloniti na sigurno.

Belgijska tvrtka planira započeti serijsku proizvodnju robota krajem 2024. godine, no već sada je započela zaprimati predbilježbe za njega. Standardni model će se prodavati po cijeni od 4.200 eura, dok će vas Pro model koji dolazi s većom baterijom koštati 4.900 eura.

Original Article