VIDEO: IBM izdao najmoćniji kvantni procesor na svijetu

0
62

IBM je predstavio najsnažniji kvantni procesor na svijetu – Osprey, koji se može pohvaliti s čak 433 kvantna bita (kubita).

Iako su nam dobro služila desetljećima, tradicionalna računala polako uzmiču pred kvantnim računalima. Dok vaše računalo pohranjuje i obrađuje podatke u binarnim bitovima, kao nule i jedinice, drugi koristi kubite (ili qubitove) koji mogu biti nula, jedan ili oba u isto vrijeme. Ovo eksponencijalno podiže snagu obrade za svaki dodani kubit, dopuštajući im potencijalno izvođenje izračuna koji su nemogući za konvencionalna računala.

Sa snagom od 433 kubita, IBM-ov Osprey je najnapredniji kvantni procesor na svijetu. Sadrži dvostruko više kubita od prethodnog rekordera – Xanaduovog Borealisa, koji je testiran s 216 kubita – i preko tri puta više od IBM-ovog Eaglea, koji je sadržavao 127 kubita.

Osprey ima sličnu arhitekturu kao i njegov prethodnik, a sastoji se od jednog sloja kubita na vrhu nekoliko slojeva kontrolnog ožičenja, što pomaže u natrpavanju više kubita dok istovremeno smanjuje njihovu stopu pogreške. Sada je dodan integrirani sustav filtriranja koji pomaže smanjiti buku i poboljšati stabilnost uređaja.

IBM je također najavio neka druga podešavanja svojih kvantnih sustava. Na strani softvera, poboljšano je ispravljanje pogrešaka i korisnici su dobili mogućnost lakšeg izbora između veće brzine ili preciznosti.

Koliko god ovo ažuriranje bilo impresivno, IBM gleda na sljedeću godinu kao na pravu prekretnicu. "Roadmap" tvrtke kaže da će se kvantni procesor za sljedeću godinu, Condor, moći pohvaliti sa zapanjujućih 1121 kubita, a u planu je i modularni procesor nazvan Heron, koji će se moći slagati s više modula od po 133 kubita zajedno kako bi napravio još snažnije kvantne procesore.

I konačno, krajem 2023. godine bi trebalo izaći kvantno računalo IBM Quantum System Two. Ovaj modularni sustav činit će okvir kvantnih superračunala tvrtke, s višestrukim procesorima s komunikacijskim vezama između njih. Sve su to odskočne daske na putu prema IBM-ovim planovima izgradnje kvantnog sustava s preko 4000 kubita do 2025. godine.

Kakvo će to kvantno računalo biti IBM Quantum System Two možete pogledati u ovom videu.

Original Article