VIDEO: Hyundai doista radi auto koji vozi i hoda

0
157

Većina konceptualnih vozila obično nikada ne izađe iz faze 3D animacije ili makete, a tek nekolicina ih dođe do faze prototipa pune veličine. Hyundai se sa svojim ludim konceptima ne šali, već ih doista razvija jer smatra kako za njih postoji tržište koje bi ih moglo usvojiti.

Takav slučaj je i s automobilima serije Ultimate Utility Vehicles, za čiju izradu je Hyundai odlučio izgraditi proizvodni pogon u Montani uz ulaganje od 20 milijuna dolara i namjerava u njemu u startu zaposliti 50 ljudi.

Prvi poslovi koje će se tamo obaviti biti će dva zanimljiva projekta, jedan koji se temelji na autonomnim vozilima TIGER i drugi pod nazivom Elevate crewed UMV, koji možemo slobodno nazvati automobilom s kotačima i nogama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Vozilo je namijenjeno kretanju svim vrstama terena, što znači da nakon što izađe s podloge na kojoj se vozi uz pomoć kotača, može izvući i raširiti svoje noge i kretati se poput pauka preko svih prepreka.

Uz taj neobični dizajn dolazi pametni senzorski i upravljački sustav koji sam može donositi odluke u kojem se smjeru bilo koja "noga" usmjerav za brže i lakše kretanje, kako složene operacije upravljanja ne bi bile prepuštene vozačima koji će se moći koncentrirati na biranje destinacije do koje žele stići.

Što će sve ispuzati iz Hyundaijevog novog pogona u Montani tek trebamo vidjeti.

Original Article