VIDEO: Hrvatski DIY telefon na Kickstarteru

Zamislite kada biste mogli sami napraviti svoj mobilni telefon. Upravo tom porukom Albert Gajšak, koji je prodao više od 6000 MAKERbuino konzola još dok je bio tinejdžer i prikupio više od 100.000 dolara na Kickstarteru, sada lansira novi projekt na crowdfunding portalu. Njegova nova ideja je ljudima ponuditi telefon u kitu koji će biti od posebne koristi u edukacijske svrhe, jer ćete uz njega naučiti puno toga o elektronici i programiranju na zabavan način.

Telefon koji se u Early Bid ponudi na Kickstarteru može dobiti za 89 dolara (573 kn) potpuno je funkcionalan i omogućit će vam da za njega programirate u Pythonu, Arduinu i Scrachu, instalirate i igrate igre poput Zmije, Ponga i Space Invadersa, koristite aplikacije poput vlastitog ili prilagođenog medijskog playera koji, kako kaže Gajšak, "reproducira samo video filmove s mačkama".

Telefon možete prilagoditi svojim potrebama na brojne načine, a tijekom njegovog sklapanja učit ćete osnove elektronike, što rade otpornici, kako se lemi, kako funkcioniraju mobilni telefoni i time ćete se na neki način iz običnog korisnika pretvoriti u proizvođača, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Za svoj projekt Gajšak i društvo su na Kickstarteru tražili 15.000 dolara, a mi smo tijekom pisanja ovog članka uživo gledali kako se lijepo vrti brojčanik pa vjerujemo da će taj novac skupiti već do trenutka dok objavimo ovaj tekst. Obzirom da do isteka kampanje ima još 43 dana, ne bismo se uopće čudili ako MAKERphone ponovno probije iznos od 100.000 dolara.

U kitu ćete dobiti MAKERphone tiskanu pločicu ili glavnu matičnu ploču na koju se spajaju sve komponente, MAKERphone kućište, TFT LCD zaslon rezolucije od 128×160 piksela koji će vam omogućiti prikaz brojeva, imena i igranje igara, GSM modul, glavni mikrokontrolerski modul s dvojezgrenim procesorom s ugrađenim WiFi-em, Bluetoothom i sklopovljem za punjenje, zvučni modul s DAC čipom, modul pojačala zvuka, antenu i torbu s drugim komponentama, među kojima se nalazi i SD kartica od 128 MB s predugrađenim igrama i aplikacijama.

Ako za 119 dolara naručite prošireni paket dobit ćete i komplet alata potrebnog za slaganje MAKERphonea, a za one lijene Gajšak je na Kickstarteru ponudio i paket od 99 dolara u kojem ćete dobiti već složeni MAKERphone.

U ponudi se nalaze i brojni drugi paketi, sve do onoga u vrijednosti od 2399 dolara u kojem ćete dobiti 30 MAKERphone uređaja s hrpom dodatne opreme, edukacijskim materijalom i planom radionica, što bi moglo biti posebno zanimljivo školama.

I ovoga puta želimo puno uspjeha mladom hrvatskom genijalcu koji je prošle godine sudjelovao na našem poslovnom sajmu hrvatske IT industrije IT Biz Expo, gdje je ostavio veliki dojam na hrvatske top IT menadžere i pokazao kako se iz Hrvatske može uspjeti, čak i ako živite u manjoj sredini poput Karlovca.

Original Article