VIDEO: Honda će vam iznajmiti robota za šetnju po Mjesecu

0
241

Prije tri godine Honda je objavila da prekida s daljim razvojem ASIMO robota kojeg smo godinama mogli gledati kako pleše, vozi bicikl, trči i miješa koktele. Kao razlog otkazivanja tog projekta naveli su fokusiranje na praktične namjene pri čemu će se koristiti tehnologije razvijane za ASIMO robota.

Sada je Honda najavila novog "telepresence" robota pod nazivom Avatar Robot, koji će služiti za obavljanje brojnih poslova i zadaća, a biti će daljinski upravljan virtualnim sustavom i specijalnim mocap sučeljem.

Robot će posjedovati ruke s pokretnim prstima, dizajnirane za manipuliranje alatima koje koriste ljudi vlastitim rukama, a kako bi svoje zadaće obavljao jednostavnije imat će neku vrstu "autocomplete" umjetne inteligencije, koja će temeljem vaših pokreta predviđati što želite učiniti, kako bi manipulacije bile preciznije i glađe. Prvi prototip robota već se testira i nadograđuju ga AI-em koji će predstavljati neku vrstu neuralno-mehaničke ekstenzije vašeg tijela, što će mu značajno povećati učinkovitost, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Honda kaže da trenutno radi poboljšanju tehnologije pokreta ruke i minijaturizaciji sustava, kako bi Avatar Robot mogli javno demonstrirati 2024. godine, a u prodaju ga žele lansirati u 2030-im godinama ovog stoljeća.

Osim za potrebe na Zemlji, Hondin novi robot bi se mogao naći i na Mjesecu, jer će njegova "telepresence" tehnologija smanjiti rizike za astronaute pri obavljanju raznih zadaća, ali i omogućiti ljudima na Zemlji da steknu iskustvo boravka na našem prirodnom satelitu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Na taj način bismo uskoro mogli unajmiti robota na Mjesecu kojim ćemo sami upravljati iz svojeg doma kao u video igri, čime će se svemir još više približiti "običnim" ljudima, dakako onima koji će to moći platiti.

Original Article