VIDEO: Hiperzvučni vlak zaustavljen nakon 5 Macha

0
61

Testiranje hiperzvučnih projektila koji su danas u velikom fokusu američke vojske, uključuje "forenziku" nakon leta, no "obdukcije" nije moguće provesti jer projektili ispaljeni s brodova obično završavaju u vodenim dubinama.

Hipersonična tehnologija ima veliki potencijal za vojne i civilne primjene, ali istraživanje na tom području uvijek je bilo iznimno teško. Jedan od glavnih problema je intenzivna toplina koja se stvara u hipersoničnom letu. Temperature mogu doseći više od 1.000 °C, uništavajući materijale, ometajući avioniku i sustave leta i stvarajući velike količine toplinskog opterećenja na okvir zrakoplova.

Iz tog razloga američko ratno zrakoplovstvo izgradilo je jednotračnu prugu sa višekratno iskoristivim "sanjkama" pod nazivom Hypersonic Sled Recovery (HSR), na koju se postavi hiperzvučni projektil i testira na zemlji, što inženjerima znatno olakšava proučavanje topline, izdržljivosti materijala i drugih značajki, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovih je dana američko zrakoplovstvo objavilo da je po prvi puta uspješno zaustavilo hiperzvučne sanjke na poligonu Holloman High Speed Test Track (HHSTT) u bazi Holloman u Novom Meksiku, koje su se kretale 5,6 puta većom brzinom od brzine zvuka, odnosno 1.951 m/s.

Iako su prijašnje raketne sanjke postizale brzine veće od 8 Macha, one se nisu mogle zaustavljati i "spašavati", za razliku od najnovijeg testa u kojem su ih uspjeli "zakočiti i parkirati" nakon postignutih više od 5 Macha brzine.

Zapovjednik 846. testne eskadrile potpukovnik Paul Dolce, rekao je da ovo zaslužuje ući u povijesne knjige i da će označiti veliki iskorak u razvoju tehnologije hiperzvučnih projektila i zrakoplova.

Original Article