VIDEO: Hibridni hiperauto srušio rekord staze Laguna Seca

0
141

Kalifornijski proizvođač hiperautomobila Czinger svojim najnovijim hibridom Czinger 21C ruši rekorde staza širom svijeta, a sada je to isto postigao na "domaćem terenu", odnosno kultnoj stazi Laguna Seca koja se koristi za brojna automobilistička i motociklistička natjecanja još od 1957. godine.

Vozač Czingera Joel Miller u jednom je danu uspio srušiti rekord McLaren Senne iz 2019. godine za serijske automobile, pri čemu je najbrži krug odvezao za 1:25:44, čime je McLarenov rekord popravio za čak dvije sekunde, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Czinger 21C posjeduje hibridni motor koji ukupno pruža 1.250 konjskihsnaga, pri čemu motor s unutarnjim izgaranjem V8 ima zapreminu od samo 2,88 litara, ali s pojačanjem od 21 psi od dva ogromna turbopunjača, stvara zapanjujućih 947,5 konja čak i prije nego što elektromotori s aksijalnim protokom pokrenu dodatnih 200 konja i 370 Nm (273 lb-ft) trenutnog okretnog momenta.

Zahvaljujući toj silnoj snazi auto od nule do stotke može doći za samo 1,9 sekundi, a do brzine od 400 km/h za 21,3 sekunde.

Za takve performanse je najviše zaslužan glavni inženjer Ewan Baldry, koji je u Czinger prešao iz Formula 1 tima Mercedesa.

Osnivač tvrtke Kevin Czinger sada nastavlja putovati svijetom i obarati rekorde staza, a sljedeći mu je cilj srušiti rekord Nurburgringa.

Možda bi i Rimac trebao krenuti na takvu turneju svojom Neverom.

Inače, ako vas zanima, Czinger 21C možete kupiti po početnoj cijeni od 1,7 milijuna dolara.

Original Article