VIDEO: Generatori na valove za najjeftiniju zelenu energiju

0
38

Britansko-ciparska tvrtka Sea Wave Energy Ltd (SWEL), već duže od 10 godina razvija jedinstveni sustav za prikupljanje zdrave obnovljive energije koji se temelji na uređaju koji su nazvali "Waveline magnetom".

Nakon više prototipova koji su testirani na brojnim britanskim i ciparskim sveučilištima, SWEL kaže da se nalazi na pragu komercijalnog plutajućeg generatora energije, koji donosi višestruko veću učinkovitost u odnosu na sve postojeće sustave za dobivanje energije iz obnovljivih izvora, uključujući sunčeve elektrane, vjetroelektrane i generatore na plimu i oseku.

Uređaj djeluje poput velike splavi sastavljene od modularnog lanca plastičnih plovaka dizajniranih da stoje na vrhu vode i usmjerenih izravno u valove.

Kako valovi prolaze kroz njih, plovci slijede obrise vode, stvarajući zmijoliki pokret u tim lancima plovaka. Umjesto izravnog povezivanja jednog s drugim, plovci su pričvršćeni na krute, neplutajuće dijelove "kralježnice" preko poluga. Plovila se pomiču s valovima, kralježnica ostaje relativno mirna, a krakovi poluge pokreću električne generatore unutar jedinica kralježnice pri njihovom kretanju prema gore i dolje.

Kad val udari u Waveline magnet, sustav očitava veličinu i brzinu vala, što mu omogućuje fino podešavanje izvlačenja energije na svakom generatoru dok se val kreće niz liniju. SWEL kaže da ovaj stroj može raditi na valovima svih visina i jačina te da čak i najjači valovi ne utječu negativno na performanse uređaja, već ih naprotiv poboljšavaju.

Sustav se u potpunosti može izgraditi od recikliranih materijala, a njegov bi utjecaj na morski život i morsko dno trebao biti minimalan. Kontinuirana energija koju generira može se poslati natrag na obalu putem kabela, upotrijebiti izravno od strane potrošača energije na moru, ili se koristiti za proizvodnju i skladištenje vodika koji se može poslati natrag na obalu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

SWEL je u zadnjih desetak godina izradio nekoliko generacija prototipa koji su testirani u bazenima sa simuliranim valovima na Sveučilištu Plymouth, Sveučilištu Cipar, LIR National Ocean Test Facilityu, Centrale Nantes i University Collegue, a drugi su raspoređeni na otvorenom oceanu.

SWEL tvrdi da će "jedan jedini Waveline magnet biti procijenjen za stvaranje više od 100 MW“, a izumitelj i izvršni direktor, Adam Zakheos navodi: "možemo pokazati kako će uređaj komercijalne veličine koristeći našu tehnologiju postići ujednačenu cijenu energije (LCoE) manju od 1 eurocenta po kilovatsatu.

Zakheos je zacrtao cilj da SWEL do 2026. godine u ocean postavi prvi komercijalni generator energije na valove pune veličine, koji će biti uključen u kopnenu električnu mrežu, čime će započeti svjetska revolucija najjeftinije energije iz obnovljivih izvora.

Original Article