VIDEO: Firefly poletio ka svemiru i eksplodirao

0
214

Alpha raketa privatne američke svemirske tvrtke Firefly iz Austina, lansirana je iz Vandenberg Space Force uzletišta u Kaliforniji i sa sobom je ponijela više vrsta korisnog tereta koji je trebala postaviti u nižu Zemljinu orbitu.

Raketa je uzletjela savršeno i tijekom inicijalnog dijela lansiranja letjela prema planu, no nije stigla do svemira, jer je nakon 2 minute i 24 sekunde došlo do anomalije uslijed koje je eksplodirala u zraku.

Ovo je bilo prvo lansiranje Firefly Alphe u svemir, a raketa se dobro držala sve do trenutka u kojem su na nju djelovale najsnažnije sile uoči izlaska iz atmosfere, što nazivaju "max q". To znači da su naprezanja kojima je bila izložena bila presnažna pa je prvo izgubila savršenu putanju i počela se okretati na stranu, da bi potom eksplodirala, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Firefly je izjavio da će nakon što provede istragu izdati službeno priopćenje o tome što se desilo, no to ga neće pokolebati u planovima da u skoroj budućnosti postane novi igrač koji će u svemir lansirati satelite i druge terete do težine od 1.100 kg Alpha raketama, a istovremeno razvija i Beta raketu koja će imati nosivost do 8,5 tona tereta.

Fireflyu ne ide u prilog činjenica da je SpaceX imao čak tri neuspjela lansiranja za redom svoje rakete Falcon 1, zbog čega je Musk svojevremeno bio na rubu bankrota, da bi tek nakon četvrtog pokušaja i prvog uspješnog lansiranja stvari krenule na bolje. Ima li Firefly resurse koji bi mu mogli prebroditi prvi fijasko (i možda još poneki), teško je reći.

Original Article