VIDEO: Fast Mask je genijalni alat za editiranje videa

Adobe je održao svoju Max 2018 konferenciju na kojoj je javnosti pokazao kratke "sneak previewe", odnosno poglede na tehnologije i projekte koje razvija za blisku budućnost i koji bi se uskoro mogli naći u njegovim proizvodima.

Među svim predstavljenim projektima posebno nas se dojmio Fast Mask sustav za brzo selektiranje pokretnih objekata u videu, koji djeluje doista impresivno, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Fast Mask vam omogućuje da uz pomoć samo nekoliko klikova na isturene točke jedne sličice lika u videu selektirate njegovo čitavo tijelo, a učinak tog selektiranja će se prenijeti na višestruke sličice (frameove), što znači da će umjetnainteligencija Adobeovog softvera prenijeti "efekt" na čitav film. Nakon "izoliranja" lika u film možete jednostavno dodavati i mijenjati pozadine, boju, svjetlosne efekte, teksture, CGI, što znači da biste teoretski u svojem domu mogli na nevjerojatno jednostavan način editirati video poput hollywoodskih profesionalaca.

Posebna zanimljivost je u tome što Fast Mask selektiranje funkcionira čak i ako se u odabranom kadru ne nalazi čitav lik, recimo ako mu je „odrezan“ komad noge, ruke, glave, jer je softver u stanju pravilno primijeniti selektiranje čak i ako vam fali koji ud ili atribut.

Adobe zasad ne govori kada bi se ovo moglo naći u stvarnom životu, odnosno u obliku nekog novog softvera ili nadogradnje postojećeg.

Original Article