VIDEO: ESA lansira kliješta za hvatanje smeća

0
40

Trenutno oko Zemlje kruži oko 2.800 aktivnih satelita, 3.000 "mrtvih" i više od milijun komada smeća različitih veličina nastalog od svemirskih misija koje sežu još u pedesete godine prošlog stoljeća. Čak i komadi manji od 10 cm pri brzinama koje se kreću oko 28.968 km/h predstavljaju veliki rizik za katastrofalne sudare sa svemirskom postajom, svemirskim letjelicama s ljudskom posadom i komercijalnim satelitima, pa brojne svemirske agencije razvijaju projekte kojima se takvo smeće želi uklanjati iz orbite.

Među njima je i ESA koja je potpisala ugovor sa švicarskom tvrtkom ClearSpace SA, za gradnju i lansiranje prve misije uklanjanja svemirskog smeća pod nazivom ClearSpace-1. Misija će u svemir biti lansirana 2025. godine i imat će ulogu hvatanja pogonskog modula VESPA (Vega Secondary Payload Adapter) težine oko 112 kg, koji orbitira oko Zemlje od 2013. godine i koristio se pri lansiranju Vega rakete.

Misija će u orbitu dovesti letjelicu s kliještima kojima će uhvatiti VESPA-u, potom je povesti prema Zemlji i zajedno s njom izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

ESA će u misiju investirati 86 milijuna eura i vjeruje da će predstavljati tek prvu od mnogih sličnih misija kojima će započeti uklanjanje, prvo velikog, a potom i manjeg smeća iz orbite Zemlje.

Original Article