VIDEO: Emirati rade auto od 5000 konja

0
206

Ujedinjeni Arapski Emirati su najveće tržište za hiperautomobile pa nije čudo da i sami imaju tvrtku pod nazivom Devel Motors koja želi lansirati najbrži cestovnu automobil na svijetu s 12,8-litrenim V16 motorom od čak 5 tisuća konjskih snaga koji bi trebao djelovati poput borbenog zrakoplova u usporedbi s Bugatti Veyronom i Rimac Neverom.

Ako se pitate što će vam 5000 konja, Devel ima jednostavan odgovor. Želi proizvesti najbrži cestovni auto na svijetu koji će juriti 500 km/h, mada ga vjerojatno nitko nikada neće voziti tom brzinom, osim eventualno na kakvoj pustinjskoj "slanoj" stazi za obaranje rekorda.

Motor ovog čudovišta razvija tvrtka iz Michigana Steve Morris Engines, no zasad nije jasno jeli grdosija od 5000 konja već ugrađena u neki od funkcionalnih prototipa automobila pod nazivom Devel Sixteen, jer se u filmiću s testiranja ne stječe dojam da auto doista juri takvim brzinama, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pored toga test nije proveden na trkaćoj stazi, već na pistama zračne luke Vogherra južno od talijanskog grada Milana, a i sama tvrtka navodi da je testiranje provedeno prije ugradnje turbo sustava.

Automobil djeluje jako mali da bi mogao udomaćiti takvu mrcinu od motora, mada to ne mora ništa značiti jer ga Steve Morris Engines razvija upravo za takvu šasiju i "limariju".

U svakom slučaju, mada nam se čini da su Emirati još daleko od finalne inačice automobila koji će rušiti brzinske rekorde, ako itko ima vremena, tehnoloških znanja i dakako novaca za takav projekt, to je sigurno zemlja u kojoj i prometna policija patrolira u nekim od najbržih automobila na svijetu.

Pa sad vi pobjegnite presretaču iz UAE.

Original Article