VIDEO: ELSA-d ulovila svemirsko smeće u orbiti

0
222

Zahvaljujući sve većem broju ostataka svemirskih misija, dijelova satelita i raketa, orbita Zemlje puni se opasnim "smećem" koje može stvoriti puno problema po satelite, svemirske postaje i lansiranja misija s ljudskom posadom u svemir. Iz tog razloga brojni državni ali i privatni startupi širom svijeta namjeravaju pokrenuti biznis uklanjanja tog svemirskog otpada iz orbite, uglavnom na taj način da ga njihove letjelice raznim metodama ulove i potom upute prema Zemlji kako bi izgorjelo u atmosferi.

Jedna od tih tvrtki je Astroscale koja je u ožujku ove godine pomoću Soyuz rakete u orbitu lansirala letjelicu ELSA-d, dizajniranu upravo za eksperimente hvatanja svemirskog smeća.

Inženjeri Astroscalea pohvalili su se da je ELSA-d uspješno provela prvi eksperiment hvatanja objekta u orbiti, jer je njezin "servisni modul" uspio uloviti simulirani komad svemirskog smeća, odnosno "klijent modul" težine od 17 kg koji je "glumio" neželjeni objekt koji treba uloviti.

Tijekom ove operacije, klijent modul je otkačen sa servisnog modula u svemir, a potom ga je servisni modul uhvatio, odnosno privukao i magnetski ponovno spojio na sebe.

Inženjeri su posebno ponosni na softver koji je autonomno proveo čitavu operaciju otpuštanja i hvatanja nakon što je od kontrole na Zemlji dobio samo jednu komandu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ova prva demonstracija nije uključivala smeće koje se prevrće i vrti u raznim smjerovima kao što će to biti slučaj u pravom hvatanju svemirskog otpada, no Astroscale u budućnosti planira provesti i tu fazu koja će biti od najveće važnosti za buduće komercijalne misije čišćenja svemirskog smeća.

Drugim riječima, nakon ovoga slijedi još nekoliko eksperimenta koje nazivaju fazama, sve dok ne dođu do Faze 7 kada će letjelica izbaciti svo gorivo i baterijske tekućine prije nego što krene prema vatrenoj smrti u atmosferi Zemlje.

Original Article