Vjerojatno ste puno puta pročitali vijesti o novim robotima psima, a sada je došlo vrijeme da upoznate i jednu robo-mačkicu koju nazivaju "najslađom open source robotskom macom na svijetu". Projekt robotske mačke u kitu pod nazivom Nyble uspješno je "crowdfundan" na Indiegogo portalu, pa će svakome tko je uplatio 200 dolara u kampanju stići na kućnu adresu u travnju 2019. godine.

Nyble pokreće Arduino mikrokontroler u kojem se pohranjuje "mišićna memorija", dok mu AI mozak predstavlja Raspberry Pi koji pomaže u percepciji i donošenju odluka. Za kretanje se koriste mali servo motori koji omogućuju hodanje na 4 noge, uspravljanje na dvije, okretanje glave, mrdanje repom, ali i izvođenje trikova, propinjanje i slične radnje. Obzirom da je vanjsko tijelo robota izrađeno od jeftine šperploče, proizvođači su mogli dosta uštedjeti na njegovoj izradi, no zato im je ostalo prostora da bez povećanja troškova ugrade senzor udaljenosti, RGB LED (oči), Bluetooth, Wi-Fi, GPS te omoguće korisnicima jednostavno programiranje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Obzirom da se radi o otvorenoj platformi na svojeg mačića ćete moći spajati i druge senzore i dodatke te ga programirati na više načina, od jednostavnog blokovskog programiranja do pisanja koda. Robot je prilično pokretljiv i spretan pa bismo mogli reći da nudi jako puno za ono što traže za njega, posebice ako ga uspoređujete s nekim drugim robotima edukacijsko-zabavnog tipa, jer je robomaca od njih prilično pametnija i agilnija.

Original Article