VIDEO: Dizajnerski pod za Mjesečeve nastambe

0
206

Europska svemirska agencija intenzivno surađuje s poznatim nizozemskim arhitektonskim studijem Skidmore, Owings and Merrill (SOM) na projektu dizajna buduće stalne naseobine na Mjesecu.

SOM, iza kojeg stoje neke od najimpozantnijih građevina, nebodera, ulica i tornjeva u svijetu, na ovogodišnjem 17. Venecijanskom bijenalu arhitekture prezentirao je detaljan projekt buduće ljudske naseobine na Mjesecu, za koji je vodio puno brige oko jednostavnosti gradnje, korištenju lokalnog regolita i uporabe tehnologije 3D printanja na najoptimalniji način.

Tema ovogodišnjueg bijenala bila je "Kako ćemo živjeti zajedno", a instalacija SOM-a je glasila "Život izvan Zemlje". Arhitekti su na izložbi nastupili kombinacijom fizičkih modela i filma koji najbolje ilustrira naseobinu kakvu je vide vodeći svjetski arhitekti, a možete je pogledati u ovom videu.

U međuvremenu SOM je dizajnirao prototip skeleta poda budućih četverokatnica na Mjesecu i njegovu izradu povjerio stručnjacima za 3D printanje nehrđajućim čelikom iz nizozemske tvrtke MX3D, koja je poznata po 3D printanom pješačkom mostu u Amsterdamu koji je u srpnju ove godine svečano otvorila nizozemska kraljica.

Struktura poda izrađena je robotskim 3D printerom od legure 308LSI, a za nju je printeru trebalo 246 sati izrade. Jednom kada se podna struktura složi od 6 segmenata, imat će ukupnu težinu od 395 kg i promjer od 4,5 m. 3D ispisana struktura podržana je s tri stupa i sadrži niz podnih ploča te predstavlja temelj na koji dolaze zidovi koji će se na Mjesec dostaviti "pulunapuhani" i potom razviti u punu strukturu.

Inače, ESA i SOM vjeruju da bi idealno mjesto za postavljanje Mjesečeve baze bio rub kratera Shackleton u blizini Južnog pola, jer će se tamo najbolje izbjeći ekstremne razlike u temperaturi između Mjesečevih ciklusa od 2 tjedna dana i noći. Ta lokacija nudi gotovo neprekidno sunčevo svjetlo za sunčeve kolektore, a nalazi se u blizini velikih količina depozita vodenog leda u kraterima koji su smješteni u vječnu sjenu.

Pored toga, na tom mjestu imate i stalni pogled na Zemlju, što ga čini najprestižnijim građevinskim zemljištem na Mjesecu.

Original Article