VIDEO: Digitalna komunikacija ljudskim dodirom

0
76

Znanstvenici Sveučilišta Purdue razvili su prototip uređaja koji omogućuje digitalnu komunikaciju s gadgetima, telefonima, računalima i drugim uređajima ljudskim dodirom.

Njihov sustav koristi ljudsko tijelo kao poveznicu između vaše kreditne kartice, telefona, čitača ili skenera, što omogućuje predaju informacija jednostavnim dodirom površine.

Prototip za sada još nije u mogućnosti slanja novca, no znanstvenici kažu da je ovo prva tehnologija koja može slati bilo kakvu vrstu informacija kroz direktni dodir. Postojeći prototip koji djeluje poput pametnog sata, korisnikovo tijelo može koristiti za predaju informacije poput fotografije ili lozinke kada dodirnete senzor na laptopu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Mi koristimo otiske prstiju za otključavanje uređaja, no ova tehnologija se ne temelji samo na biometriji, već na digitalnim signalima. Zamislite da se možete logirati u aplikaciju na nečijem tuđem telefonu dodirom", navodi profesor električnog i računalnog inženjerstva Shreyas Sen i dodaje kako sve što dodirnete postaje znatno moćnije zahvaljujući digitalnoj informaciji koja prolazi kroz to.

Znanstvenici su o ovom radu objavili studiju u časopisu Transactions on Computer-Human Interaction, a biti će predstavljena i na konferenciji ACM CHI (Association for Computing Machinery’s Computer Human Interaction) u svibnju.

Tehnologija djeluje uspostavljanjem "interneta" unutar tijela koji pametni telefoni, pametni satovi, pacemakeri, inzulinske pumpe i drugi uređaji koji se mogu nositi ili ugraditi mogu koristiti za slanje informacija. Ti uređaji obično komuniciraju pomoću Bluetooth signala koje bi haker mogao presresti s 30 metara udaljenosti.

Senova tehnologija umjesto toga zadržava signale ograničene u tijelu spajajući ih u takozvano "kvazističko elektromagnetsko polje" opsega koji je na elektromagnetskom spektru mnogo niži od tipične Bluetooth komunikacije. Taj mehanizam omogućuje prijenos informacija samo dodirivanjem površine.

"Čak i kad bi vaš prst bio samo jedan centimetar iznad površine, informacije se ne bi prenosile ovom tehnologijom bez izravnog dodira. To bi spriječilo hakera da presretanjem signala ukrade privatne podatke poput vjerodajnica kreditne kartice", navodi Sen.

Istraživači su to demonstrirali u laboratoriju tako što je osoba stupila u interakciju s dvije susjedne površine. Svaka je površina bila opremljena elektrodom za dodir, prijemnikom za dobivanje podataka s prsta i lampicom koja pokazuje da su podaci preneseni. Ako je prst izravno dodirnuo elektrodu, uključilo se samo svjetlo te površine. Činjenica da je svjetlost druge površine ostala isključena ukazivala je na to da podaci nisu curili.

Tehnologija bi također mogla zamijeniti privjeske ili kartice koje trenutno koriste Bluetooth komunikaciju za otvaranje vrata. Umjesto toga, osoba može samo dodirnuti kvaku na vratima da uđe.

Poput današnjih strojeva koji skeniraju kupone, poklon kartice i druge podatke s telefona, i u stvarnom bi životu upotreba ove tehnologije zahtijevala da površine svugdje imaju odgovarajući hardver za prepoznavanje vašeg prsta, a i softver na uređaju koji osoba nosi također bi trebao biti konfiguriran za slanje signala kroz tijelo do vrha prsta te ponuditi i način za isključivanje tako da se informacije, poput plaćanja, ne prenose na svaku površinu.

Istraživači vjeruju da bi primjene ove tehnologije nadilazile način na koji danas komuniciramo s uređajima.

Original Article