VIDEO: Bugatti testira prve 3D printane kočione čeljusti

Početkom ove godine Bugatti je objavio da započinje s razvojem prvih 3D printanih kočionih čeljusti. Prije isteka godine veći dio posla je odrađen i čeljusti su spremne za akciju, pa ih je Bugatti odlučio testirati i pokazati kako funkcioniraju pri simuliranim brzinama od 400 km/h, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Aktivacija kočnica na toj brzini zagrije diskove i čeljusti na temperature iznad 1000 stupnjeva celzijevih, no osim puno iskrenja i užarenog crvenog sjaja kočnice odrađuju svoju glavnu funkciju o ostaju čvrste i sigurne, pa Bugatti kaže da su kočione čeljusti izrađene tehnologijom 3D printanja puno lakše i sigurnije od klasičnih.

Mada Bugatti još ne iznosi konkretne planove, nove kočnice mogle bi se naći u njegovim hiperautomobilima kao što su Chiron i Divo, gdje manja težina u kombinaciji s većom čvrstoćom najviše dolazi do izražaja.

Ono što je zasad sigurno je da se nove kočione čeljusti neće naći u serijskim automobilima Volkswagen grupe, jer je potrebno oko 45 sati da se pomoću 4 lasera rastali titan i oblikuju čeljusti. Ta metoda se može primjenjivati na skupocjenim automobilima, no zasad nije isplativa za serijsku proizvodnju.

Original Article