VIDEO: Brdski ebike s dometom od 483 km

0
111

Delfast je 2017. godine postavio službeni Guinnessov svjetski rekord za najdalju udaljenost prijeđenu električnim biciklom na impresivnih 228 milja (367 km). Tvrtka Optibike iz Colorada sada u ponudi ima ebike s dovoljno energije da putuje oko 30 posto dalje. Bicikl se zove R22 Everest jer, kako kažu, "to je jedini ebicikl koji se može popeti na Mt. Everest s jednim punjenjem ako postoji cesta."

Mada je ideja o vožnji na Everest samo marketinška fora, R22 Everest je doista napravljen za planine jer je dizajniran tako da nadiđe ravne ceste na način na koji tipični ebicikli ne mogu, podržavajući ambiciozne ekspedicije koje uključuju dugu kilometražu i uspone pod velikim nagibom do 40 posto, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Te planinarske sposobnosti mu daje Optibikeov 1700-W PowerStorm motor, koji radi u kombinaciji s Rohloff Speedhub 500 mjenjačem s 14 brzina. Taj e-pogon stvara 140 lb-ft (190 Nm) okretnog momenta, što vam omogućuje vuču natovarene prikolice za bicikle ili brzo penjanje po strmim stazama.

Drugi važni element je kapacitet baterije koja je smještena u debelo kućište koje izlazi iz rama s obje strane. Everestova litij-ionska baterija od 3.260 Wh / 52 V, sastoji se doslovce od dva standardna R22 paketa od 1.630 Wh smještena u jednom kućištu koje se može brzo ukloniti s okvira pomoću tri vijka.

Procjena dometa od 483 km temelji se na vozaču težine od 72,5 kg pri brzini od 24 km/h koji koristi najmanju pomoć motora pri pedaliranju. Domet se smanjuje na 354 km pri brzini od 32 km/h, 161 km pri 45 km/h i 89 km pri najvećoj brzini od 58 km/h.

Optibike je R22 Everest opremio s 5 električnih modova vožnje, a jedna od zanimljivosti je ugrađena značajka "Out and Back". Ona vam omogućuje da u vožnji iskoristite polovicu kapaciteta baterije dok se ne isprazni, a potom ćete znati da imate dovoljno energije za povratak natrag što će vas poštedjeti mnogih neugodnosti poput guranja.

Cijena ovog "eplaninara" iznosi nemalih 17.900 dolara, no ako se spremate na neku doista ozbiljnu avanturu, vjerujemo da vam neće biti prepreka, jer je jasno da ovo nije ebike za odlazak na posao.

Original Article