VIDEO: Bloodhound želi voziti 1287 km na sat

0
59

Kopneni brzinski rekord je najveća brzina postignuta od nekog vozila s kotačima na zemlji. Standardiziran je kao brzina preko staze s fiksiranom dužinom, odnosno kao prosjek dvije vožnje u suprotnim smjerovima. Trenutni apsolutni rekord drži ThrustSSC, vozilo s dva turbomlazna motora koje je 15. kolovoza 1997. godine postiglo nešto iznad 1228 km/h (763 mph) preko jedne milje, razbivši zvučni zid, a vozio ga je pilot RAF-a Andy Green.

Dio tima koji je radio na ThrustSS projektu započeo je 2008. godine s radom na projektu Bloodhound, čiji cilj je ponovno oboriti kopneni brzinski rekord, no imali su velikih problema s financiranjem, sve dok ih nije preuzeo biznismen iz Yorkshirea Ian Warhurst.

Prošle godine Bloodhund je u pustinji Kalahari dosegao brzinu od 1010 km/h, no za obaranje rekorda koje je planirano za 2021. godinu, vozilo je potrebno dograditi, a Warhurstu i njegovom timu nedostaje 8 milijuna britanskih funti za dodatnu raketu koja će ga pogoniti, električnu pumpu za oksidaciju koja zamjenjuje 550 bhp jedinicu za unutarnje izgaranje), nadogradnju sustava za gorivo te za kočione mehanizme i krila na stražnjoj peraji, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Mada tim već ima brojne sponzore iz raznih industrija, još uvijek nije uspio prikupiti dovoljno novca za nadogradnju vozila, pa Warhust kaže da će u sljedećih mjesec dana biti jasno hoće li moći ostvariti planirani cilj da iduće godine u pustinji Kalahari voze 800 mph, odnosno 1.287 km/h.

Original Article