VIDEO: Baza na napuhavanje na Mjesecu

0
44

Najnovija studija Europske svemirske agencije predstavlja viziju budućeg naselja na Mjesecu sastavljenog od poluukopanih staništa na napuhavanje pod nazivom PneumoPlanet. Smještena pokraj lunarnih polova u regijama gotovo stalnog sunčevog osvjetljenja, ogledala postavljena iznad svakog staništa reflektirala bi sunčevu svjetlost u staklenike unutar staništa u obliku krafne.

Stručnjaci za konstrukcije na napuhavanje iz austrijske tvrtke Pneumocell predlažu ESA-i u NASA-i sustav lunarnog staništa na napuhavanje, temeljen na montažnim ultralakim strukturama.

Nakon što se napušu, ta bi staništa bila zakopana 4 do 5 metara ispod lunarnog regolita radi zaštite od zračenja i mikrometeorita. Iznad svakog staništa bi se podigla rešetka koja bi držala zrcalnu membranu, dizajniranu da se okreće kako bi pratila Sunce kroz nebo. Sunčeva svjetlost iz zrcala bila bi usmjerena prema dolje kroz umjetni krater, iz kojeg bi je drugo zrcalo u obliku stošca reflektiralo u okolni staklenik, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Studija je podržana kroz ESA-in program Discovery, nakon što je Pneumocell predao svoju ideju u programu pod nazivom "Open Space Innovation Platform" (OSIP), u kojoj se traže obećavajuće ideje za svemirska istraživanja iz svih mogućih izvora.

Original Article