VIDEO: Baterija pametnog sata na pogon znoja

0
223

Znanstvenici sveučilišta Nanyang Technological University iz Singapura razvili su sićušnu bateriju veličine od samo 0,8 kvadratnih inča koja je integrirana na znojnicu od specijalnog tekstila, koja iz znoja nositelja može stvarati napon od 4,2 V i od samo 2 mililitra znoja omogućiti vašem pametnom satu ili fitness narukvici 20 sati rada.

Pored toga, za razliku od konvencionalnih baterija, ne sadrži nikakve toksične kemikalije ili teške metale, što je čini ekološki prihvatljivom.

Tkanina znojnice ima dobra upijajuća svojstva, što bateriji pruža konstantan priliv energije, čak i ako stopa znojenja nositelja varira.

"Naša tehnologija prelazi veliku prepreku u dizajnu nosivih uređaja", navodi autorica znanstvenog rada i profesorica materijalnih znanosti Pooi See Lee.

Znanstvenici su prvo demonstrirali potencijal svog uređaja prskajući ga umjetnim ljudskim znojem, otkrivši da bi mogao generirati napon od 3,57 V.

Zatim su ga testirali na stvarnoj osobi koja je nosila bateriju oko zgloba dok je 30 minuta vozila sobni bicikl, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Volonter je uspio generirati napon od 4,2 V i izlaznu snagu od 3,9 mW, što je bilo dovoljno za napajanje komercijalno dostupnog senzora temperature i kontinuirano slanje prikupljenih podataka na pametni telefon putem Bluetooth veze.

"Naš uređaj mogao bi biti izdržljiviji od trenutne tehnologije, jer smo pokazali da može izdržati svakodnevne aktivnosti korisnika i opetovanu izloženost stresu ili znoju", rekla je profesorica Lee.

Pored toga znanstvenici smatraju da novi dizajn baterije ima veliki potencijal u smanjenju štetnog elektroničkog otpada, koji je jedan od najbrže rastućih problema u tehnološkom svijetu, a ujedno ne može naškoditi nositelju, za razliku od konvencionalnih baterija koje nakon nekog vremena izlučuju toksične tekućine na ljudsku kožu.

Profesorica Lee i njeni kolege proizveli su svoju bateriju ispisujući elektrode na rastezljivi tekstil. Posebna tinta koju su koristili sadržavala je srebrne pahuljice, kao i hidrofilni polimer (uretan-akrilat).

Kad su srebrne pahuljice izložene znoju, kiselost i kloridni ioni ih tjeraju da se spoje – povećavajući njihovu sposobnost provođenja električne energije, a kemijska reakcija istodobno proizvodi električnu struju koja teče između elektroda. Pored toga otpor baterije dodatno se smanjuje kada se uređaj rastegne, što znači da se može koristiti kada se nositelji kreću ili vježbaju.

Čitav znanstveni rad objavljen u časopisu Science Advances možete pronaći na ovoj poveznici.

Original Article