VIDEO: Autonomni Mercedesov kombi u Las Vegasu

U posljednjih nekoliko godina najveći tehnološki sajam na svijetu CES sve više postaje prilično značajan sajam automobilske industrije koja na njemu predstavlja nove tehnologije i automobile u fazi koncepata, prototipa i modela spremnih za ceste.

Na ovogodišnjem CES-u Mercedes-Benz je predstavio svoj kombi ili minibus Vision Urbanetic Concept, koji je istovremeno pogodan za prijevoz putnika i robe, za razliku od većine koji obično služe ili za jedno ili za drugo.

Vozilo je potpuno autonomno, što znači da u njemu uopće ne treba biti kvalificirani vozač, ima električni pogon te je modularno. To znači da možete koristiti različite module kabina, odnosno modul za prijevoz putnika, ili za prijevoz tereta. Vozilo je dugačko 5,14 m i široko 2,33 m, a u putničkom modulu može prevoziti 12 putnika, dok mu teretni modul omogućuje 10 kubičnih metara prostora za prijevoz robe.

Prebacivanje između dva modula može se obaviti automatski ili ručno, a prema tvrdnji Mercedesa neće trajati više od nekih 5 minuta. Dizajn šasije i karoserije nazivaju "organskim", mada nas doduše podsjeća malo i na jaje.

Putnicima su na spoju kabine i krova na raspolaganju veliki LED zasloni na kojima mogu dobivati razne informacije, uključujući podatke o lokacijama na kojima se nalaze, odnosno slično kao što funkcioniraju displayi u tramvajima i gradskim autobusima. Interijer za prijevoz putnika je luksuzan, a sjedala djeluju poput sobnih trosjeda ili kutnih garnitura, pa su svi sretnici koji su isprobali vožnju u Las Vegasu doista uživali, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mercedesova ideja je da ovaj kombi-bus ponudi iznajmljivačima koji će posjedovati flote vozila u okviru nekog ride-sharing servisa nalik na Uber, pri čemu će se istovremeno moći baviti "taksiranjem" i prijevozom tereta, obzirom na mogućnost brze prenamjene vozila iz putničkog u dostavno i obrnuto. To znači da ćete zvati istu službu kada idete s ekipom na tulum i kada trebate vozilo za selidbu.

Original Article