VIDEO: Australska pjesma pobijedila na AI Euroviziji

Nizozemski portal VPRO u suradnji s pružateljem TV i radio usluga NPO pod supervizijom Europske radiodifuzijske unije EBU, uspješno je održao online izbor za pjesmu godine koja je razvijena uz pomoć AI-a, neuralnih mreža, algoritama strojnog i dubokog učenja, uz čim manju ljudsku intervenciju.

Na natjecanje koje još nazivaju i AI Eurovizijom prijavilo se 13 timova iz država članica EU, odnosno Švicarske, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Belgije i Velike Britanije te tim pod nazivom Uncanny Valley iz gostujuće države Australije, čija je pjesma Beautiful The World u finalu odabrana kao najbolja koju je većim dijelom izradio AI.

Australski tim čija je pjesma pobijedila sastoji se od matematičara, studenata računalnih znanosti i antropologije te glazbenih producenata. Glazbu i tekst je izradio AI sustav koji se između ostaloga koristio audio sampleovima koala, kukabura i tasmanijskih vragova, a pjesma je inspirirana oporavkom prirode od devastirajućih požara u Australiji ove godine, što je dovelo do zanimljive skladbe koju možete poslušati (i pogledati spot) u ovom videu.

Stručni žiri natjecanja je u finale uvrstio one pjesme koje su zadovoljile kriterije po kojima je važno da udio umjetne inteligencije u izradi pjesme bude čim veći, no o najboljoj pjesmi su odlučili glasovi gledatelja online AI Eurovizije.

Urednik VPRO-a Karen van Dijk koji je pokrenuo ovo natjecanje izjavio je da su timovi izvukli najviše od kreativnih mogućnosti koje nudi umjetna inteligencija i da bi prema njegovom mišljenju neke pjesme mogle sudjelovati i na službenom natjecanju za Pjesmu Eurovizije.

Original Article