VIDEO: Aplikacija za razmjenu poruka među roniocima

0
37

Za komunikaciju pod vodom ronioci za međusobnu komunikaciju obično koriste znakove rukama ili ploče za pisanje, a sada im se nudi mogućnost korištenja aplikacije za pametni telefon.

Obzirom da pod vodom radio komunikacija nije opcija jer radio valovi ne putuju dobro u vodenom okruženju, postoji akustični glasovni sustav komunikacije, no on zahtijeva da svi ronioci budu opremljeni skupim predajnicima.

U potrazi za jeftinom alternativom, tim znanstvenika sa Sveučilišta u Washingtonu razvio je aplikaciju koja se može koristiti na pametnom telefonu (vodootpornom ili u zaštitnom kućištu).

Aplikacija koju su razvili pod nazivom AquaApp, omogućuje korisnicima odabir između 240 predprogramiranih poruka koje odgovaraju ručnim znakovnim signalima koji se koriste u ronjenju.

Kako bi stvari bile jednostavne, poruke koje prenose 20 najčešće korištenih signala istaknute su za brzi pristup. Dodatno, poruke se mogu razvrstati u osam tematskih kategorija, poput onih koje se odnose na čimbenike okoliša ili status opreme.

Nakon što je poruka odabrana, zvučnici telefona je šalju kroz vodu kao niz akustičnih impulsa. Ove pulseve detektira mikrofon primateljevog telefona, gdje ih aplikacija pretvara natrag u vizualnu poruku na zaslonu. Aplikacija također upozorava primatelja da je poruka primljena.

Zahvaljujući posebnom mrežnom protokolu, do 60 ronilaca mogu komunicirati jedni s drugima odjednom. Na temelju terenskih testova provedenih u različitim uvjetima, tim je otkrio da aplikacija dobro radi do udaljenosti od 30 m.

Kada je aplikacija testirana na dva Samsung Galaxy S9 telefona, ustanovljeno je da je potrošnja baterije nakon 4 sata korištenja pala za 32 posto.

Svaki "razgovor" počinje tako da prvi telefon šalje kratki zvučni signal poznat kao preambula. Aplikacija na drugom telefonu analizira taj signal i koristi ga za određivanje najboljeg načina na koji bi stvarna poruka trebala biti poslana, kao što su optimalna brzina prijenosa i akustična frekvencija s obzirom na trenutne uvjete. Ta se informacija prenosi natrag na prvi telefon, koji zatim šalje odgovarajuću poruku. Demonstraciju rada aplikacije možete vidjeti u ovom videu.

Istraživači kažu da u obzir treba uzeti komplicirane čimbenike, uključujući akustične refleksije od morskog dna, površinskih ili podvodnih objekata, pozadinsku buku iz izvora kao što su brodski motori, varijacije u zvučnicima i mikrofonima različitih telefona te fizičku orijentaciju ronilaca jednog u odnosu na drugog.

"AquaApp donosi podvodnu komunikaciju masama", rekao je prof. Shyam Gollakota, koji je vodio istraživanje zajedno s doktorandima Tuochao Chenom i Justinom Chanom. "Stanje podvodnog umrežavanja danas je slično ARPANET-u, preteči interneta, u 1970-im godinama prošlog stoljeća, kada je samo nekolicina odabranih imala pristup internetu. AquaApp ima potencijal promijeniti taj status quo demokratizacijom podvodne tehnologije i čineći je jednostavnom poput preuzimanja softvera na vaš pametni telefon."

Rad o studiji predstavljen je prošlog tjedna na konferenciji o podatkovnim komunikacijama SIGCOMM 2022, a open-source AquaApp kod dostupan je putem web stranice projekta na GitHubu na ovoj poveznici.

Original Article