VIDEO: Amerikance na Mjesec vraća Europa

NASA i ESA bi tijekom ove godine u svemir trebali lansirati prvu Artemis misiju pod nazivom Artemis 1, koja će u svemiru provesti između 26 i 42 dana, prevaliti oko 2,9 milijuna kilometara, izbaciti 13 CubeSat satelita, ući u orbitu oko Mjeseca, krenuti nazad prema Zemlji i na kraju bućnuti u Tihi ocean. Nakon te misije kroz dvije godine bi isto trebala ponoviti druga Artemis misija, s tom razlikom da će na "rundu" oko Mjeseca povesti astronaute i time će se program Artemis naći vrlo blizu konačnog cilja, povratka ljudskih nogu na Mjesec 2024. godine.

Mada je Artemis američki (NASA-in) program, njegov uspjeh uvelike ovisi o Europskoj svemirskoj agenciji koja je glavni partner programa, jer ona osigurava Europski servisni modul (ESM) na koji će biti spojen Orion modul (kapsula) za astronaute. ESM će osigurati propulziju tijekom putovanja svemirom, sustav za održavanje života (što uključuje i zrak), kontrolu okoliša i električnu energiju za Orion, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Drugim riječima, europski modul ESM će biti od velike važnosti za provođenje Artemis programa, jer će zapravo on dovesti Amerikance do Mjeseca i vratiti ih na Zemlju.

Oba modula koji će biti postavljeni na NASA-inu SLS raketu, trenutno se nalaze u najvećoj vakuumskoj komori za simuliranje svemirskih uvjeta na svijetu u istraživačkom centru Glenn Research Centre Plum Brook Station u Sanduskyu u državi Ohio.

Original Article