VIDEO: AI pjeva Jolene ljudskim glasom

0
73

Generatori slika i videa pokretani umjetnom inteligencijom u posljednje su vrijeme privukli veliku pažnju, no uz njih su u tišini napredovali i modeli glazbenogstrojnog učenja.

Američka skladateljica, glazbenica, umjetnica i dizajnerica zvuka Holly Herndon, nakon studija kompozicije na Sveučilištu Stanford i doktorskog studija u Centru za računalna istraživanja u glazbi i akustici Sveučilišta Stanford sudjelovala je u razvoju pjevačke neuronske mreže za svoj posljednji album Proto i objavila je svoju digitalnu blizanku Holly+, koja u osnovi svakome omogućuje korištenje glasa njezinog AI modela.

Sada je izdala novi singl, u kojem je jedini vokal upravo njezina digitalna pjevačka blizanka, kao što možete vidjeti i čuti u ovom videu.

Ova obrada pjesme Jolene koju u originalu izvodi Dolly Parton doista zvuči prilično "ljudski", a ono je čini tako zadivljujućom je u tome što je svaki vokalni zvuk, uključujući disanje, generirala Holly+.

Mada u nekim dijelovima pjesma djeluje pomalo sterilno i "ravno", u cjelini je ovaj digitalni model pravog glasa Holly Herndon impresivan u svojoj sposobnosti da oponaša svog tvorca.

Ako želite da Holly+ pjeva vaše pjesme, posjetite ovu poveznicu.

Jao si ga nama kada domaća estrada otkrije strojno učenje.

Original Article