VIDEO: 40 posto vožnje od regeneracijske energije

0
92

FIA i Formula E na stazi u Monacu su predstavili treću generaciju električnih bolida koji će se natjecati u idućoj sezoni utrka širom svijeta.

Formula E svakom novom sezonom ostvaruje napredak, privlači sve više gledatelja, sponzora i najboljih vozača, a bolidi svake generacije sve su brži, snažniji i tehnološki unaprjeđeniji. Novopredstavljeni Gen3 Formula bolid ima šasiju od ugljičnih vlakana tvrtke Spark Racing Technology kao i prošla generacija, no ovoga puta će dobrim dijelom sadržavati reciklirana ugljična vlakna bolida prošle generacije.

Baterijski paket će im osigurati Williams Advanced Engineering, dok će gume proizvoditi Hankook umjesto dosadašnjeg dobavljača Michelina. One će biti izrađene u udjelu od 26% od recikliranih vlakana, a ista će se reciklirati i nakon svake održane utrke.

Električni pogon će povećati svoju vršnu snagu na 350 kW (469 konja), što je veliki odmak od postojećim motora od 260 kW (335 konja), što će omogućiti povećanje maskimalne brzine s 280 km/h na 322 km/h, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Po prvi puta električni bolidi su dobili drugi motor na prednjoj osovini koji može postići snagu od 250 kW koju će dodati snazi od 350 kW stražnjeg motora, no ona će se koristiti prvenstveno za kočenje. Naime, pri snažnom kočenju punih 600 kW (805 konja) će Gen3 bolidima omogućiti dvostruko više izvlačenja regenerativne energije od kočenja, što će u konačnici omogućiti bolidu da tijekom utrke 40 posto energije dobiva od regenerativnog kočenja.

Ta e-kočnica će biti toliko snažna da bolidi uopće neće koristiti hidraulične kočnice na prednjim kotačima.

Kako bi se bolidi mogli brže puniti, FIA je dozvolila "flash" punjenje na 600 kW u pit stopovima, što će bolidima omogućiti veće domete i dužu vožnju od postojećih "45 minuta i jedan krug", kao što su vozili do sada.

Osnivač FIA Formula E natjecanja Alejandro Agag rekao je da je ovo najambiciozniji projekt do sada te je sretan što su najsavršeniji električni bolidi nakon dvije godine razvoja napokon spremni za staze.

Predviđanja mnogih stručnjaka za auto utrke su da će Formula E ubrzo u potpunosti nadmašiti performanse Formula 1 benzinaca pa bi se moglo desiti da od idućeg desetljeća motori s unutarnjim sagorijevanjem u potpunosti nestanu iz moto sporta.

Original Article