Veliki broj developera veruje da je gejming industrija u lošem stanju

0
41
veliki-broj-developera-veruje-da-je-gejming-industrija-u-losem-stanju

Možemo slobodno reći da je 2024. godina bila strašna za industriju video igara. Iako sa spoljašnje strane stvari možda izgledaju relativno dobro – s novim i odličnim igrama koje redovno izlaze – unutar industrije situacija je mnogo ozbiljnija. Nakon desetina hiljada otpuštanja i zatvaranja studija, većina razvojnih timova smatra da je industrija u “lošem” stanju – pre svega zbog investitora.

U nedavnom izveštaju GameDeveloper.com, sprovedena je anketa među više od 600 developera u okviru Game Developer Collective, u kojoj su postavljena razna pitanja o njihovom mišljenju o trenutnom stanju industrije.

Kada su pitali o “trenutnim tržišnim uslovima za celu industriju”, 38% smatra da su “loši”, a dodatnih 21% ih opisuje kao “veoma loše”.

Što se tiče trenutnih tržišnih uslova, odnosno “izuzetno teškog komercijalnog okruženja” koje uključuje otpuštanja i zatvaranja studija, 49% veruje da će se situacija nažalost zadržati ista u srednjem roku (narednih 6 meseci), dok se 19% brine da će se stvari samo pogoršati.

Oni koji imaju negativno mišljenje o industriji su potom pitali šta smatraju da je koren problema. 61% je navelo “nerazumna očekivanja investitora” kao glavni razlog, dok je loše upravljanje drugi faktor.

Ništa od ovoga nije nužno novo. Pogled na tehnološke konglomerate kao što su Embracer Group ili Microsoft dovoljan je da shvatimo da se teži profitu i vrednosti na berzi iznad svega ostalog. Nadamo se da će se stvari uskoro promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More