Velika Britanija ulaže 273 miliona dolara u izgradnju superkompjutera za veštačku inteligenciju

0
66
velika-britanija-ulaze-273-miliona-dolara-u-izgradnju-superkompjutera-za-vestacku-inteligenciju

BIZIT 23

PCPress.rs Image

Superkompjuter Isambard-AI, biće sposoban da obavi 200 kvadriliona računskih operacija u sekundi.

PCPress.rs Image

Isambard-AI

Vlada Velike Britanije objavila je investiciju od 273 miliona dolara. Vlada će novac uložiti u izgradnju svog najmoćnijeg superkompjutera dosad. Isambard-AI biće uvršten u najmoćnije superkompjutere za veštačku inteligenciju na svetu nakon što bude pokrenut. Korišćenjem hiljada NVIDIA superčipova, omogućiće mu izvođenje više od 200 kvadriliona računskih operacija u sekundi. Očekuje se da će Isambard-AI početi sa radom 2024. godine na leto i biće smešten na Univerzitetu u Bristolu.

Superkompjuter razvija kompanija Hewlett Packard Enterprise i koristiće 5.448 NVIDIA-ovih GH200 Grace Hopper superčipova. Superkompjuter će biti sposoban da postigne preko 21 eksaflopsa performansi vezanih za veštačku inteligenciju, ili preko 21 kvintilijardu operacija sa pomičnim zarezom u sekundi za primene u veštačkoj inteligenciji, poput obuke velikih jezičkih modela. Prema Univerzitetu u Bristolu, Isambard-AI će biti 10 puta brži od najbržeg superkompjutera u Velikoj Britaniji današnjice. Superkompjuter će biti smešten u Nacionalnom centru u Bristolu i imaće svoj sopstveni sistem hlađenja i upravljanja podacima.

Vest o izgradnji superkompjutera je objavljena tokom AI Safety Summita u Velikoj Britaniji, gde se lideri iz više zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, sastaju kako bi diskutovali o budućnosti veštačke inteligencije i njenim potencijalnim rizicima. Isambard-AI će se na kraju koristiti za povezivanje sa drugim superkompjuterima u Velikoj Britaniji kako bi dodatno povećao performanse. Kada bude aktivan, prema rečima Simona Mekintoš-Smita sa Univerziteta u Bristolu, Isambard-AI će biti dostupan za „upotrebu u okviru otvorenih naučnih istraživanja i projekata“.

Izvor: Engadget

PC Press Studio


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.